LitoměřiceLitoměřice

Land Tsjekkia
RegionÚstí nad Labem
Grunnlagtca 1225
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Postnummer412 01
Areal17,99 km²
Befolkning24 388 (2012[1])
Bef.tetthet1 325,89 innb./km²
Høyde over havet136 meter
NettsideNettside
Posisjonskart
Litoměřice (Tsjekkia)

Litoměřice

Litoměřice (tysk: Leitmeritz) er en by ved Labe (Elben) i regionen Ústí nad Labem i Tsjekkia.

Innhold

Geografi


Byen ligger sør for de sentrale tsjekkiske fjellene på Elbens høyre bredd, like overfor Egers munning. Klimaet i området er av det mildeste i Bøhmen og det gjør det mulig å dyrke både vin og frukt her.

Historie


Middelalder

I tidlig middelalder var Litomerice sentrum for de slaviske Lutomericii, som byens navn er avledet fra. Fra det 10. århundret ble stedet innlemmet i Premyslidenes område og gjort til et forvaltningssentrum i Nordbøhmen. Rundt 1057 reiste hertug Spytihněv II. St. Stephanskirken på borgfjellet og grunnla et stift som han forlente med en rekke eiendommer og rettigheter. Byen ble formelt grunnlag rundt 1225.

Husittiden og reformasjonen

Under husittkrigen sympatiserte Litomerice med kong Sigismund, men henrettelsen av 17 husittere førte til at husitternes leder Jan Žižka beleiret byen i 1420. Den tsjekkiske befolkningen ble større enn den tyske og i 1436 ble tyskere utelukket fra offentlige embeter i byen.

I andre halvdel av det 15. århundret var økonomien igjen blitt bedre. Det kom inntekter bl.a. fra toll for å bruke en nyoppført bro over Labe.

Fra 1548 orienterte byen seg i retning av det protestantiske. I denne perioden ble det oppført bygninger som Schwarzer Adler (ca 1560, nå hotell og restaurant) og Kelchhaus (kalkhuset, i betydningen beger-) (1570–1580) og det blir grunnlagt latinskole.

Tredveårskrigen og videre

Ved århundreskiftet 1600–1700 var stedet overveiende luthersk. Under tredveårskrigen led befolkningen sterkt under ulike beleiringer, bl.a. saksiske og svenske. Protestantenes nederlag bl.a. i slaget ved det hvite berg og senere etter tredveårskrigens avslutning, førte til en katolsk dominans i byen. Etableringen av en rekke katolske institusjoner og oppføring av kirkebygg fulgte. 1649 ble det stiftet et Kapuzinerkloster og i den forbindelse oppført St. Ludmillakirken (1654–57). Dominikanerkirken St. Michael ble oppført som nybygg 1672–85.

Giovanni Domenico oppførte den nye domkirken St. Stephan fra 1670, på den gamle kirkens tufter. Den biskopelige residens ble planlagt og oppført 1683–1701 og den jesuittiske Mariakirken fra 1689 til 1731. Jesuittkollegiet ble fullført 1770, tre år før ordenens oppløsning. Wenzelskirken ble oppført 1714–1716.

19. århundre

Revolusjonskrigene i begynnelsen av det 19. århundret hindret den økonomiske utviklingen av byen. Senere da lovgivningen tillot fri skipstrafikk på Elben, kom et langvarig økonomisk oppsving. Mellom 1787 og 1854 doblet byens innbyggertall seg.

Fra 1858 til 1859 ble det bygget en flomsikker bro over Elben og i 1874 ble byen tilknyttet jernbanenettet.

20. århundret

Ved inngangen til det 20. århundret var den tysk-bøhmiske delen av befolkningen i flertall. Da den Tsjekkoslovakiske republikk ble proklamert svarte den tyske befolkningen med en selvstendighetserklæring og det ble avholdt en nasjonalforsamling i Leitmeritz. Oppstanden ble slått ned, men ved kommunevalget 1919 var tyskerne i flertall. Forholdet mellom tyskere og tsjekkere fortsatte å være spent i årene deretter.

Etter Münchenavtalen 1938 ble Leitmeritz innlemmet i Tyskland. Mer enn 5 000 tsjekkere og tsjekkoslovakiske innretninger forlot byen. En avdeling av konsentrasjonsleiren Flossenbürg konsentrasjonsleir ble opprettet i en forlatt kalksteinsgruve.

Litomerice gjennomlevde den andre verdenskrigen nesten uten skader. Beneš-dekretene medførte at de fleste tyske innbyggerne etter 1945 ble fratatt sine eiendeler og fordrevet.

I kommunisttiden ble det bygget virksomheter som betjente landbruket i området. Moderne boligblokker ble bygget i utkanten av byen, mens bykjernen ble bevart og renovert.

Referanser


  1. ^ Český statistický úřad 1301-12, Population of Municipalities of the Czech Republic, Contents - Besøkt 21. januar 2013

Eksterne lenker


Wikikilden: Litoměřice (Leutmeritz) i Topographia Bohemiae, Moraviae et Silesiae – originaltekstKategorier: Byer i Ústí nad Labem (region) | Byer ved Elben | Befolkede områder etablert på 900-tallet


Dato: 17.01.2021 02:59:15 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.