LilleLille

Land Frankrike
RegionHauts-de-France
DepartementNord
StatusKommune
Postnummer59000
Areal34,83 km²
Befolkning232 787 (2017)
Bef.tetthet6 683,52 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

46
18
Høyde over havet20 meter
ArrondissementLille
Ordfører
(maire)
Martine Aubry (2014–2020)

Lille

Lille (nederlandsk: Rijsel) er en by i det nordlige Frankrike. Den er hovedstad i departementet Nord og regionen Hauts-de-France og ligger nær grensen til Belgia. Sammen med Roubaix, Tourcoing og forstedene utgjør Lille det fjerde største sammenhengende urbane området i Frankrike, regner man med belgiske byer – blant annet Kortrijk – er storbyområde på cirka 1,7 mill.

Innhold

Historie


En legende setter tidspunktet for byens grunnlegging til 600-tallet, første kildeomtale er fra 1066. Navnet kommer fra insula or l'Isla som reflekterer det tidligere myrområde, der Lille var sannsynligvis en øy. Lille var i middelalderen hovedby i grevskapet Flandern som var et av de rikeste områder i Europa på grunn av sin produksjon av tekstiler. Området falt via arv til Burgund (1369) og på 1400-tallet hadde byen en befolkning på omtrent 25.000. Etter at den nordlige delen av Burgund falt til Habsburg (1477) ble Lille en del av de spanske Nederlandene.

Kong Ludvig XIV av Frankrike førte noen erobringskriger, blant annet mot de spanske Nederlandene 1667–1668. I forløpet ble Lille beleiret og måtte kapitulere (25. september 1667). Spania måtte fratre området til Frankrike. Franskmennene sikret erobringen med en av datidens Europas største festninger i Lille. Den motsto ikke erobringsforsøk under den spanske arvefølgekrigen 1708, men i freden i Utrecht fikk Frankrike beholde Lille (1713).

Under industrialiseringen var gruvedrift (kull) og fortsatt tekstilindustri viktig. Lille var den første franske byen som fikk en sosialistisk borgermester i 1896 (Gustave Delory). Under både første og andre verdenskrig kom byen under tysk okkupasjon.

Kultur


På grunn av tilhørigheten til Flandern var fransk og nederlandsk sidestilt og det franske og nederlandske navnet er like gamle. Byen ble fransk på 1700-tallet. Lille har et stort universitet overført fra Douai i 1808 og et av de viktigste kunstmuseer i Europa med flamske, nederlandske, franske og spanske mesterverk.

Lille var av EU erklært som europeisk kulturhovedstad sammen med den italienske byen Genova i 2004. Lille er hjemby til fotballaget Lille OSC. T-banen i Lille var verdens første førerløse t-bane, også kalt people mover.

Utdannelse


Eksterne lenker

Kategorier: Lille | Kommuner i Nord


Dato: 15.01.2021 09:33:06 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.