Lewinsky-skandalenLewinsky-skandalen var en politisk skandale i USA som sprang ut fra et såkalt «upassende, fysisk forhold» mellom USAs president Bill Clinton og Monica Lewinsky, en 22 år gammel praktikant i Det hvite hus. Avsløringen av presidentens utroskap og etterfølgende etterforskning førte til at det ble reist riksrettstiltale mot Bill Clinton i 1999. I riksrettssaken i 1998 ble Clinton frikjent for anklagene.[1]

Monica Lewinsky ble i 1995 ansatt som praktikant i Det hvite hus. Skandalen kom opp etter hun sluttet i Det hvite hus og mistet kontakten med presidenten. Hun arbeidet da i Forsvarsdepartementet og betrodde seg der til en kollega, Linda Tripp, som i hemmelighet tok opp hennes betroelser på bånd. I januar 1998 oppdaget Tripp at Lewinsky hadde underskrevet en erklæring i forbindelse med saken om Paula Jones, hvor hun benektet at hun hadde hatt et seksuelt forhold til presidenten. Tripp gikk derved videre til spesialetterforsker Kenneth Starr med sine opptak av samtalene med Lewinsky. I avhør forklarte Lewinsky om ni tilfeller av seksuell omgang med Clinton.

Referanser


  1. ^ «U.S. Senate: Impeachment» . www.senate.gov. Besøkt 17. november 2019. 

Eksterne lenker

Kategorier: USAs politikk | 1998 i USA | Lewinsky-skandalen | Hendelser i 1998 | Politikk i 1998 | Politikk i 1999


Dato: 19.01.2021 10:17:44 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.