LavtrykkEt lavtrykk er et område der det atmosfæriske lufttrykket er lavere enn i de omkringliggende områdene. Tropiske stormer, ekstratropiske sykloner, subpolare sykloner og subarktiske sykloner er alle former for lavtrykk.

Innhold

Fysisk


Atmosfæren er slik at den alltid vil prøve å være i likevekt. Det betyr at når et lavtrykk oppstår vil luften strømme inn mot senteret av lavtrykket for å utligne trykkforskjellen. Siden jorden roterer vil luftstrømmene bli bøyd av mot høyre på den nordlige halvkule, og mot venstre på den sørlige halvkule (kjent som corioliskraften). Dermed vil ikke luftstrømmene gå direkte inn mot lavtrykkssenteret, men bevege seg i sirkler nærmere og nærmere senteret. På den nordlige halvkule beveger luftstrømmene seg mot klokken på vei inn mot lavtrykket. I lavtrykkssenteret konvergerer luften som da begynner å stige. Dette medfører adiabatisk avkjøling og luften kondenserer til skyer. Derfor er lavtrykk assosiert med skyet vær som minimerer temperaturforskjellen mellom natt og dag. Skydekket fører til at mindre sollys slipper ned til overflaten, og om natten hindrer skydekket langbølget utstråling (varmetap). Frontsoner er også tett knyttet til lavtrykk, og stigende luftbevegelser i forbindelse med disse fører også til skyet vær og nedbør.

Et kraftigere eller dypere lavtrykk fører til at trykkgradienten (trykkforskjellen mellom lavtrykket og de omkringliggende områdene) blir større. Dette merker en igjen på at vinden blir kraftigere. Er trykkgradienten stor nok kan vinden nå både storm og orkan styrke.

Klimatologisk


Klimatologisk blir det dannet lavtrykk i den intertropiske konvergenssonen (ITCZ) som en del av sirkulasjonen i Hadleycellen. Fordi solinnstrålingen er kraftigst over ekvator vil luften der stige fordi den blir varmere enn den omkringliggande luften. Dette fører til et mer eller mindre konstant lavtrykksområde rundt ekvator.

Termale lavtrykk


I svært varme områder, som ørkener, kan det oppstå såkalte termale lavtrykk. Disse oppstår når overflaten raskt blir varmet opp, og luften over begynner å stige. Dette fører til isolerte lavtrykk ved overflaten.

Se også


Eksterne lenker

Kategorier: Meteorologi | Sykloner


Dato: 17.01.2021 12:21:04 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.