LéonSe også León
Léon
orig. Léon
Generell informasjon
SjangerAction/Thriller
Utgivelsesår 14. september 1994
18. november 1994
3. februar 1995
Prod.land Frankrike
Språkengelsk
Aldersgrense18 år (Norge)
Bak kamera
RegissørLuc Besson
ManusforfatterLuc Besson
MusikkEric Serra
SjeffotografThierry Arbogast
KlippSylvie Landra
Foran kamera
MedvirkendeJean Reno
Gary Oldman
Natalie Portman
Danny Aiello
Peter Appel
Eksterne lenker

Léon er en franskprodusert action- og thillerfilm fra 1994, skrevet og regissert av Luc Besson, med Jean Reno og Gary Oldman i hovedrollene og Natalie Portman i hennes spillefilmdebut.

Innhold

Handling


Léon (Jean Reno) er en effektiv leiemorder som lever et tilbaketrukket liv mellom oppdragene. En dag blir alle i leiligheten ved siden av drept av en korrupt politimann (spilt av Gary Oldman), alle unntatt den lille jenta Mathilda (Natalie Portman) som kommer hjem fra butikken samtidig med at hennes familie blir drept. Når Mathilda merker hva som har hendt med hennes familie banker hun på hos Léon.

Produksjon


Léon er delvis en utvikling fra en idé i Bessons tidligere film Nikita (1990), der Jean Reno spiller en liknende figur ved navn Victor. Besson har sagt at han betrakter Léon som en mer menneskelig «fetter» av Victor.[1]

I første utkastet til Bessons manus er leiemorderens fulle navn Leone Montana (noe som antyder et italiensk utspring); det er likevel ikke merkbart i den ferdige filmen.[2]

Natalie ble først nektet å spille i filmen fordi hun var for ung, men når hun kom tilbake for andre prøvespilling gjorde hun et så bra inntrykk at Luc Besson var tvunget til å gi henne rollen[2].

Medvirkende


Referanser


  1. ^ Besson, Leon: International Uncut DVD, Inside Sleeve
  2. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0110413/trivia

Eksterne lenker


Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til:
LéonKategorier: Franske kriminalfilmer | Filmer fra 1994 | Actionthrillere | Mafiafilmer | Engelskspråklige filmer


Dato: 17.01.2021 03:28:33 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.