Kysylkum - nowiki.org

KysylkumKysylkum (usbekisk: Qizilqum, kasakhisk: Қызылқұм – Qyzylqum, oversatt: «Rød sand»), er en ørken i Sentral-Asia. Den ligger i Turansenkningen, mellom elvene Amu Darja og Syr Darja, og er delt mellom Kasakhstan og Usbekistan, og med en liten del i Turkmenistan. Den dekker et område på 298 000 km², og er med det verdens 11. største ørken.

Innhold

Geografi


Området består i all hovedsak av en vidstrakt slette opp til 300 moh, med flere senkninger og høyland innimellom. Mesteparten av området er en sandørken dekket av sanddyner. I nordvest er store områder med takir, som er harde leirsletter dannet av sesongsmessig regn som fordamper og danner en skorpe. Det finnes også enkelte oaser. Det er jordbruksbosetninger langs elvene og i oasene. Kysylkum har en årsnedbør på 70–125 mm og en middeltemperatur på rundt 16 °C.[1]

Flora og fauna


Plantelivet i ørkenen er preget av det tørre klimaet, og omfatter blant annet forskjellige vekster i amarantfamilien, foruten gress og hardføre busker.

Det har de siste skjedd en endring i plantelivet i Kysulkum, i likhet med i den nærliggende ørkenen Karakum, noe som antas å ha sin årsak i et redusert beitepress, saltstormer fra den inntørkede Aralsjøen og endringer i nedbørsmønster forårsaket av den reduserte overflaten av Aralsjøen.[2]

Dyrelivet i ørkenen omfatter blant annet den sjeldne saigaantilopen (Saiga tatarica) og ørkenvaranen Varanus griseus som kan bli opptil 1,6 meter lang. Det finnes også baktriahjort, villsvin, przewalskihest og asiatisk villesel. Av fugler finnes fasaner, stortrappe og kongeørn. Det er opprettet to store verneområder i Kysylkum; Kysylkum naturreservat på 101 000 km², opprettet i 1971 i Bukhara-provinsen, og Djeyran naturreservat på 51 450 km², beliggende rundt 40 km sør for Bukhara.

Økonomi


Lokalbefolkningen bruker de enorme områdene i Kysylkum som beiteområder for husdyr, for det meste sauer, baktriakameler og dromedarer.

I Kysylkum finnes betydelige forekomster av gull, uran, kobber, aluminium og sølv, foruten naturgass og olje. Utbyggingen av det mest produktive gullfeltet ved Muruntau begynte tidlig på 1970-tallet. De viktigste sentrene for gruve- og smelteindustrien i regionen er Navoi, Zarafshan og Uchkuduk. Gassindustrien er sentrert rundt Gazli og Mubarek.

Referanser


  1. ^ WWF:Terrestrial Ecoregions – Central Asia Central Desert
  2. ^ Lioubimtseva et. al. 2005: Impacts of climate and land-cover changes in arid lands of Central Asia. Journal of arid environments, vol. 62, no. 2, s. 285

Eksterne lenker

Kategorier: Ørkener i Kasakhstan | Ørkener i Turkmenistan | Ørkener i Usbekistan


Dato: 15.01.2021 09:17:48 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.