KystKyst eller kystlinje er den delen av (fast)land som grenser mot hav. Kysten og omkringliggende områder på begge sider av kystlinjen er viktige deler av lokale økosystem, da blandingen av fersk- og saltvann har mange næringsstoffer for livet i havet og på land. Strender og svaberg gir også grunnlag for mange forskjellige planter og smådyr som er viktige for næringskjeden.

Kysttyper


På de fleste steder av jorden avsluttes fastlandet i en relativt ubeskyttet kyst ut mot åpent hav, derav åpen kyst. Dette er f.eks. tilfellet langs det meste av Vest- og Sør-Europa, Afrika, Nord- og Sør-Amerika, Asia og Australia (med visse unntak, se under).[trenger referanse]

De viktigste unntakene er norskekysten og ellers i deler av Sverige og Finland, som er kjennetegnet av en kystskjærgård, hvor større og mindre øyer, holmer og skjær beskytter fastlandets egentlige kyst mot vær og vind. Tilsvarende kysttype finnes i Skottland, utenfor Kroatia, det sørlige Chile, det nordlige Canada og sørøstlige Alaska, for å nevne noen.[trenger referanse]

Se også


Eksterne lenker

Kategorier: Kyster


Dato: 17.01.2021 03:07:52 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.