KuraKura
(tr) Kura
(ka) მტკვარი Mt'k'vari
(az) Kür
Land Tyrkia
 Georgia
 Aserbajdsjan
Lengde1 364[1] km 
Nedbørfelt198 300 km² 
Middelvannføring443 /s 
StartVestlige Ardahan
  – Høydeca. 2 650 moh.
  – Koord.   
MunningKaspihavet
  – Høyde-28 moh.
  – Koord.   
Sideelver
  – HøyreKhrami, Aghstev, Şəmkirçay, Araks, Vere
  – VenstreDidi Liakhvi, Ksani, Aragvi, Alazani, Iori, Türyançay

Kuras nedbørfelt.

Kura er ei elv i Kaukasus. Den begynner i den nordøstlige provinsen Ardahan i Tyrkia, og renner derfra inn i Georgia og videre til Aserbajdsjan, hvor den mottar elva Araks og munner ut i Kaspihavet. Elva er i alt 1 364 kilometer lang.

Navnet Kura stammer fra det mingrelske kur «vann, elv». Det georgiske navnet på elva er Mt'k'vari, som enten stammer fra det georgiske ordet for «godt vann» eller en georgisert form av det mingrelske tkvar-ua som betyr «gnage» (dvs. «elva som gnager seg gjennom fjellene»). Navnet Kura ble først antatt av russiske og senere også av europeiske kartografer. I noen definisjoner danner Kura grensa mellom Europa og Asia.[2]

Før utbyggingen av vannkraftverk langs elva (hovedsakelig i Georgia) var Kura seilbar til Tbilisi i Georgia. Elva er noe forurenset på grunn av større industrisentere som Tbilisi og Rustavi i Georgia.

I Aserbajdsjan kalles elva Kür, og er sammen med Araks den viktigste elva i landet. Den renner gjennom et stort sletteland før den munner ut i Kaspihavet.

Langt oppe i vassdraget sørger Mingetsjevir-demningen for oppdemming av landets største reservoar på 605 km².

Referanser


  1. ^ (ru) Кура Store sovjetiske encyclopedia (BSE), 3. opplag 1969–1978
  2. ^ Countries that exist wholly or partially within geographical Europe

Eksterne lenker

Kategorier: Elver i Aserbajdsjan | Elver i Georgia | Elver i Tyrkia | Ardahan (provins) | Nedbørfelt til Det kaspiske hav


Dato: 17.01.2021 05:54:25 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.