KulobKulob
Land Tadsjikistan
ProvinsKhatlon
TidssoneUTC+05:00
Postnummer735140
Areal35 km²
Befolkning95 000 (2010)
Bef.tetthet2 714,29 innb./km²
Høyde over havet580 meter

Kulob

Kulob (tadsjikisk: Кӯлоб, russisk: Куляб, persisk: ‏کولاب‎ og engelsk: Kulob) er en by i Tadsjikistan. Den ligger i provinsen Khatlon i vestre del av landet, om lag tre mil nord og vest for grensen mot Afghanistan. Byen ligger ved elven Jaksu, som senere munner ut i elven Amu Darja. Innbyggertallet er cirka 82.000.[trenger referanse] Byen sier seg å være fra ca 700 år før Kristus.[trenger referanse] Det finnes et universitet i byen.

Bynavnet før ca 1750 var Khatlān.[trenger referanse]

Historie


Byen nevnes i en kilde i 737 e.Kr., av historikeren Muhammad ibn Jarir al-Tabari.[trenger referanse] Byen var et betydelig kulturelt, vitenskapelig og åndelig sentrum i Sentral-Asia og viktig handelsby på den såkalte Silkeveien.[trenger referanse] Den var del av Bukhara-khanatet (1500–1785) og Bukhara-emiratet (1785–1920).

Den 15. mars 1921 inntok russiske styrker byen. I 1934 ble Kulob hovedstad for en provins av samme navn. Etter Sovjetunionens oppløsning og sammenslåingen av provinsene Kulob og Qurghonteppa til den nye provinsen Chatlion i 1992 gikk denne status over til Qurghonteppa.[trenger referanse]

Byens mest kjente landemerke og attraksjon er mausoleet til den muslimske dikter og lærde Mir Sayyid Ali Hamadani.

Litteratur

Kategorier: Byer i Tadsjikistan | Silkeveien | Kulturhovedsteder (SUS)


Dato: 19.01.2021 09:23:35 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.