KrkKrk
Geografi
PlasseringAdriaterhavet
Areal405,78 km²[1]
Høyeste punktObzova (568 moh.)
Administrasjon
Kroatia
FylkePrimorje-Gorski Kotar
Største bosetningKrk
Demografi
Befolkning19 383 (2011[2])
Befolkningstetthet44/km²
Beliggenhet
Krk (Kroatia)

Krk (italiensk: Veglia, latinsk: Curicta) er en kroatisk øy i det nordlige Adriaterhavet. Krk er, sammen med den eksakt like store øya Cres[1], den største øya i Adriaterhavet både etter folketall og areal, med 19 383 innbyggere og et areal på 405,78 km². Øya er skilt fra fastlandet ved et smalt sund i nord og øst, i vest ligger øya Cres og i sør den lille, ubebodde øya Prvič.

Krk er knyttet til fastlandet med den 1 430 meter lange Krk-brua, åpnet i 1980.

Innhold

Naturforhold


Øya er kupert med et høyeste punkt på 568 meter over havet. Berggrunnen er kalkstein, denne er sterkt oppsprukket, derfor finner man svært lite overflatevann på Krk, selv om det finnes en liten (kunstig?) innsjø midt oppe på øya. Vegetasjonen er sterkt preget av den kalde og tørre boravinden, som blåser ned fra innlandet om vinteren. Denne gjør at øyas nordøstlige side er svært karrig, uten annen vegetasjon enn spredte gresstuster. Det er bygget et omfattende nettverk av lave steingjerder for å gi ly for vinden, på lesiden av disse finner man gjerne krypende bjørnebærkratt. På den sørvestlige delen er det mye mer frodig, med krattskog, ganske mye plantet skog (mest aleppofuru) og olivenhager. I kalksteinen finner man mange små, bratte kløfter der det gjerne vokser en del buskvegetasjon. Dyrelivet er forholdsvis fattig, av pattedyr er rådyr, rødrev og piggsvin ganske vanlige, brunbjørn skal ha fantes der fram til 1980-tallet, men er nå utdødd. Av fugler har øya en koloni av europeisk gåsegribb i sørøst, andre karakteristiske arter er nøtteskrike, sørnattergal, gulbeingråmåke og pirol. Øya har et forholdsvis rikt insektliv dominert av arter karakteristiske for middelhavsområdet. I sjøen rundt øya er det et rikt liv av småfisk, men bestandene av de kommersielt viktige artene (blant andre makrell, lysing, havabbor og gyllen havkaruss) er sterkt redusert. Øya har flere grotter.

Næringsliv


Kalksteins-berggrunnen gir ikke mulighet for et omfattende jordbruk siden det er nokså lite jordsmonn, men det dyrkes en del oliven og vindruer, det siste i området rundt Vrbnik. Ellers er det grønnsakdyrking, men mest i liten skala. De karrige heiområdene beites av sauer. Fiske var tidligere en viktig levevei, men ressursene er nå sterkt utarmet og det er vanskelig å leve av dette. Enkelte fiskere sper på inntektene ved å ta med betalende turister. Den dominerende næringsveien er nå turisme, særlig på vestsiden av øya med byer som Krk, Malinska, Omišalj, Punat og Baška. Øya har et stabilt behagelig sommerklima fra juni til september, og svært mange hoteller, campingplasser og andre overnattingstilbud.

Tettsteder


Referanser


  1. ^ a b «GEOGRAFSKI I METEOROLOŠKI PODACI» (PDF). Kroatias statistiske byrå. Besøkt 13. april 2019. 
  2. ^ Statistisk årbok for Kroatia 2015 Kroatias statistiske byrå

Eksterne lenker

Kategorier: Øyer i Kroatia | Primorje-Gorski Kotar fylke


Dato: 17.01.2021 12:22:25 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.