KoreastredetKoreastredet
Nordkoreansk navn
Chosŏn'gŭl 조선해협
Hanja 朝鮮海峽
Revidert romanisering Joseon Haehyeop
McCune-Reischauer Chosŏn Haehyŏp
Sørkoreansk navn
Hangul 대한해협
Hanja 大韓海峽
Revidert romanisering Daehan Haehyeop
McCune-Reischauer Taehan Haehyŏp
Japansk navn
Kanji 対馬海峡
Hiragana つしまかいきょう
Hepburn-shiki Tsushima Kaikyō

Koreastredet eller Koreasundet er sundet mellom Sør-Korea og Japan og danner en forbindelse mellom Østkinahavet og Japanhavet i det nordvestre Stillehavet.

Innhold

Geografi


I nord ligger den sørlige delen av den koreanske halvøy, og i sør av de japanske øyene Kyūshū og Honshū. Stredet er vel 200 km vidt på det meste, mens dybden ligger mellom 90 og 100 meter. 90 og 100

Stredet er delt av øygruppen Tsushima i en vestre og en østre kanal. Den østre kanalen har navnet Tsushimastredet. Den vestlige kanalen er dypere, opptil 227 meter dyp, og smalere enn Tsushimastredet.

Havstrømmer


En del av Kuroshiostrømmen passerer gjennom stredet. Det er en varm havstrøm som også kalles for Tsushimastrømmen. Den kommer fra de japanske øyene og passerer gjennom Japanhavet før den blir delt av Sakhalin og fortsetter inn i det nordlige Stillehavet via stredet nord for Hokkaidō og inn i Okhotskhavet nord for Sakhalin nær Vladivostok. Vannmassen er svært variabel på grunn av det lave saltnivået i havene sørøst for Korea og Kina.

Økonomi


Stredet er viktig for internasjonal skipstrafikk. Både Sør-Korea og japan har lagt begrensninger på sine territorielle krav i området, til tre nautiske mil fra kysten, for å sikre fri passasje for trafikk.

En rekke passasjerbåter trafikkerer stredet. Kommersielle fergeruter går fra Busan i Sør-Korea til japanske havner som Fukuoka, Tsushima, Shimonoseki og Hiroshima. Ferger trafikkerer også mellom øygruppen Tsushima og Fukuoka samt den sørkoreanske øya Jeju og det sørkoreanske fastlandet. I tillegg kommer fergetrafikk mellom Busan, Japan og Kina.

Historie


Det siste store slaget i Den russisk-japanske krigen 1904-1905 var et sjøslag 27.-28. mai 1905 i Koreastredet, kalt slaget ved Tsushima.

Tunnel


Det diskuteres muligheter for en undersjøisk tunnel mellom Japan og Korea, ikke ulik Kanaltunnelen mellom Storbritannia og Frankrike. For Japan er en slik tunnell spesielt interessant ettersom det vil gjøre det lettere å transportere gods gjennom Korea til Russland og videre til Europa.

Eksterne lenker

Kategorier: Japanhavet | Sund i Asia | Sør-Koreas geografi | Japans geografi


Dato: 17.01.2021 03:30:55 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.