Konya - nowiki.org

KonyaKonya
Land Tyrkia
ProvinsKonya
StatusBy
Grunnlagt700 f.Kr. (Julian)
BorgermesterTahir Akyürek
TidssoneEET
Areal41,001 kvadratkilometer
Befolkning1 108 000 (2018)
Bef.tetthet53 794,03 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet1 200±1 meter
NettsideNettside
Beliggenhet

Konya

Konya (eller Koniah, Konieh, Konia og Qunia; førtyrkisk navn Iconium, Konya) er en by i Tyrkia på den anatoliske høyslette. Den hadde i 2000 en befolkning på 742 690 og er hovedstaden i provinsen Konya, som er Tyrkias største provins hva areal angår.

Konya er en by fra antikken. Ifølge Det nye testamente skal Apostelen Paulus ha besøkt byen. Byen regnes også som fødestedet til den legendariske helgenen Tekla av Ikonium.

Fra 1097 til 1243 var den hovedstad for de seldsjukkiske tyrkiske sultanene av Rum, skjønt det kom midlertidig under korsfarerne Godfred av Bouillon (august 1097) og Fredrik Barbarossa (18. mai 1190).

Konya nådde høydepunktet i velde og rikdom mellom 1205 og 1239 da sultanene kontrollerte hele Anatolia, Armenia, deler av Midtøsten foruten Krim. I 1219 ble byen fylt av flyktninger fra Khoresm-riket i Persia. Da flyktet unna de fremadstormende mongolene som hadde nedkjempet sjahen av Khoresm, Muhammad II. I 1243 ble også Konya erobret av mongolene. Byen forble hovedstad for en tyrkisk marionettstat under den mongolske krigsherre Möngke Khan.

Etter sultanatet Rums fall var Konya et emirat fra 1307 til 1322, da byen ble erobret av karamanidene. I 1420 ble Karaman erobret av Det ottomanske rike og i 1453 ble Konya provinshovedstad for den ottomanske provinsen Karaman.

Både Saladin og den ottomanske sultan Selim II bygde moskéer i Konya.
Kategorier: Konya | Byer i Tyrkia | Islams hellige byer
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Konya (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 24.08.2020 09:49:39 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.