Kongeriket Böhmen
České království (cs)
Königreich Böhmen (ty)
Regnum Bohemiae (la)
Kongeriket Böhmen

1212 – 1918
Flagg Våpen
Kongeriket Böhmen innen Det tysk-romerske rike
Hovedstad Praha
Språk Tysk, tsjekkisk
Styreform Monarki
Konge
 - 1198-1230 Ottokar I av Böhmen
 - 1916-1918 Karl I av Østerrike-Ungarn
Historie
 - Grunnlagt 26. september 1212
 - Den böhmiske kongen ble Karl IV av Det tysk-romerske rike 5. april 1355
 - Opphørte 31. oktober 1918
 - Innlemmet i Tsjekkoslovakia 16. juli 1920
I dag en del av Tsjekkia

Kongeriket Böhmen, tidvis omtalt som Det tsjekkiske kongerike[1][2] (tsjekkisk: České království; tysk: Königreich Böhmen; latin: Regnum Bohemiae, eller tidvis: Regnum Czechorum)) var et selvstendig land i Sentral-Europa, som de facto var et uavhengig del av Det tysk-romerske riket og deretter en del av Keiserriket Østerrike i middelalderen og i tidlig moderne tid. Det var beliggende i to-tredjedeler av dagens moderne republikk Tsjekkia, som det var en forløper til. Byen Praha var dets sentrum.[3]

Kongeriket ble formelt opprettet av den tysk-romerske keiser Fredrik II i 1212, da det ble oppgradert fra å være et hertugdømme til å bli et kongedømme.

Det ble oppløst da Østerrike-Ungarn ble oppløst etter første verdenskrig, og den siste kongen Karl I av Østerrike-Ungarn abdiserte og ble som følge av Saint-Germain-traktaten overført til den nye staten Tsjekkoslovakia.

Se også


Referanser


  1. ^ Bradshaw, George (1867): Bradshaw's illustrated hand-book to Germany , London, s. 223.
  2. ^ Chotěbor, Petr (2005): Prague Castle : Detailed Guide (2. utg.). Prague: Prague Castle Administration, ISBN 80-86161-61-7, s. 19, 27.
  3. ^ «Bohemia & Moravia» , The History FilesKategorier: Tidligere monarki i Europa | Historiske stater og riker i Europa | Tysk-romerske rike | Tsjekkias historie | Bøhmen | Østerrike-Ungarn | Stater og territorier etablert i 1198 | Stater og territorier etablert i 1212 | Stater og territorier opphørt i 1918


Dato: 17.01.2021 11:35:25 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.