KinmenQuemoy eller Kinmen (金門, 金门, Jīnmén = Gyllen port) er en øygruppe med 15 øyer som ligger 2,3 (høyvann) til 1,8 km (fjære) utenfor kysten av den kinesiske provins Fujian, overfor havnebyen Xiamen (Amoy). Øyene styres av Republikken KinaTaiwan.

Både Kinmen- og Matsu-øyene er deler av fastlandsprovinsen Fujian, og styres politisk fra Taiwan. Fra Folkerepublikken Kinas synsvinkel tilhører fylket Kinmen byprefekturet Quanzhou. Kinmen-øyenes areal er på 150,5 km²; da er ikke tre mindre øyer (Tartan-øyene) på knapt 3 km² medregnet ettersom de i 1955 ble erobret av Fastlands-Kina.

Den største øya er Store Quemoy (大金門, Pinyin Dà Jīnmén), og den nest største er Lille Quemoy (小金門, Pinyin Xiǎo Jīnmén.

Øyene ble kraftig og vedvarende bombardert av det kommunistiske Kinas artilleri særlig i 1950- og 1960-årene.

De 62 000 innbyggerne på Kinmen har visse skattelettelser. Øyenes mest kjente produkt er den hirsebaserte Gaolianglikøren (28, 38 og 58 %), og for Kianmenkniven som er laget av metall fra artilleriprosjektiler som i årtier ble avfyrt fra Fastlandet mot øyene.

Øyene er fra taiwansk side lett tilgjengelige med daglige flyforbindelser fra Taipei (15 flyvninger daglig i 2007), Kaohsiung (6), Taichung (9), Chiayi (2) og Tainan (2). Direkte reise mellom Folkerepublikken Kina og Kinmen ble mulig fra 2002, og har vokst stadig (skjønt det var et avbrudd under SARS-epidemien i 2003). Mange taiwanske forretningsfolk foretrekker å reise til Fastlandet via Kinmen fordi det skal være raskere og billigere enn å reise via Hongkong.
Kategorier: Øst-Kina-havet | Øyer i Kina | Øyer i Taiwan | Fylker i Fujian | Fujians historie | Den kinesiske borgerkrig


Dato: 17.01.2021 06:12:56 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.