KaukasiaKaukasia (russisk Кавказ (Kavkaz), tyrkisk Kafkas) er landområdet mellom Svartehavet og Azovhavet i vest og Kaspihavet i øst, avgrenset av Kuma-Manytsjsenkningen i nord og grensen mot Iran i sør og Tyrkia i sørvest. Området omfatter deler av Russland og landene Aserbajdsjan, Georgia og Armenia.[1], og dekker et areal på om lag 440 000 km² med ca. 33 millioner innbyggere (2013).[2]

Kaukasia kan deles i to langs den 1100 km lange fjellkjeden Kaukasus. Den delen som ligger nord for vannskillet ligger på russisk side og kalles Ciskaukasia eller Nord-Kaukasia mens området på sørsiden består av selvstendige nasjoner og kalles Transkaukasia.

Kaukasia er et av de kulturelt, språklig og biologisk mest varierte områdene i verden.

Innhold

Nord-Kaukasia

Nord-Kaukasia begynner ved Kuma-Manytsjsenkningen 20 mil sør for den russiske elva Don. Landskapet er stort sett sletteland og fortsetter om lag 30 mil sørover til vannskillet i fjellkjeden Store Kaukasus. Hele Nord-Kaukasia ligger innenfor Russlands grenser:

Byer: Majkop, Tsjerkessk, Naltsjik, Vladikavkaz, Magas, Groznyj, Makhatsjkala, Stavropol, Krasnodar

Transkaukasia

Transkaukasia er sørskråningene av hovedfjellkjeden, det Armenske platå og lavlandene mellom disse to områdene. Landene i denne regionen, Aserbajdsjan, Georgia og Armenia ble uavhengige etter Sovjetunionens fall på begynnelsen av 1990-tallet.

Byer: Baku, Tbilisi, Jerevan

Historie


Annet


Kaukasia er også opphavet for en rasebetegnelse på hvite europeere – «Caucasian».

Nordmenn i Kaukasia


Referanser

Kategorier: Kaukasia | Subregioner


Dato: 16.01.2021 03:29:16 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.