KateketKateket (fra gresk: κατηχεῖν (kathekein), «undervise») er en kirkelig tjenestemann eller -kvinne som i første rekke er lærer.

I oldkirken var kateketen lærer i katekisme eller troslære for dem som skulle døpes.

Den norske kirke


Katekettjeneste er innført i Den norske kirke ved lov av 19. juni 1969. Kateketer utdannes spesielt for undervisningsarbeidet i menigheten, bl.a. konfirmantundervisning og ungdoms- og studiearbeid.

Reglene sier at en person kan bli kateket hvis vedkommende oppfyller ett av følgende krav:

Den katolske kirke


I Den katolske kirke er en kateket enhver som driver trosopplæring av allerede døpte og troende medlemmer (i motsetning til misjon som er rettet mot ikke-troende). Dette kalles katekese, og utføres i enhet med, og på vegne av biskopen og etter dennes retningslinjer. Katekesen er slik en kirkelig aktivitet, og biskopen er ansvarlig for den trosformidling for foregår gjennom katekesen.

Katekesen gjennomføres av prester, diakoner, ordensfolk og lekfolk, og disse siste som vanligvis omtales som kateketer. Alle kateketer som driver slik organisert trosopplæring i kirkens regi blir godkjente av biskopen etter søknad fra sognepresten.

De sentrale elementene i katolske menigheter er liturgi, sakramenter, bønn og fellesskap. Dette da også det sentrale i katekesen. som slik skal gi barn og unge kunnskap om disse elementene. Videre skal katekesen bevisstgjøre rundt diakoni og omsorg for andre.

Sogneprestene er ansvarlig for trosopplæringen i eget sogn, og får i dette virket assistanse fra kateketene. Særlig gjelder dette i opplæringen fram mot førstekommunion og ferming (konfirmasjon).

Eksterne lenker

Kategorier: Kirkelige stillinger


Dato: 16.01.2021 04:17:47 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.