Kasakhisk - nowiki.org

Kasakhisk«Kasakhisk» kan også referere til Kasakhstan.
Kasakhisk
qazaq tili, қазақ тілі, قازاق ٴتىلى
Brukt i Kasakhstan
 Folkerepublikken Kina
 Mongolia
 Kirgisistan
 Usbekistan
 Turkmenistan
 Russland
Antall brukere8 178 879[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Tyrkisk
Vesttyrkisk
Aralkaspisk
Kasakhisk
Offisiell status
Offisielt i Kasakhstan
Språkkoder
ISO 639-1kk
ISO 639-2kaz
ISO 639-3kaz

Wikipedia på kasakhisk
Portal: Språk

Kasakhisk er et tyrkisk språk som hovedsakelig tales i Kasakhstan, der det er offisielt språk sammen med russisk. Språket utgjør sammen med karakalpakisk, kirgisisk og nogai den aralo-kaspiske gruppa av vesttyrkiske språk.

Kasakhstan har hele 42 bokstaver i sitt utvidede kyrilliske alfabet, mot russisk som har 33. Kasakhstan har vedtatt utfasing til fordel for latinske bokstaver innen 2025.[2]

Utbredelse


Språket skrives med kyrillisk alfabet i Kasakhstan og Mongolia, arabisk alfabet i Kina og Iran, og latinsk alfabet i Tyrkia.

Referanser


  1. ^ Ethnologues tall fra 1979
  2. ^ «Kasakhisk farvel til kyrillisk. | Aftenposten Innsikt» . www.aftenposteninnsikt.no. Besøkt 28. oktober 2018. 

Eksterne lenker

Kategorier: Tyrkiske språk | Språk i Kasakhstan | Språk i Kina | Språk i Mongolia | Agglutinerende språk


Dato: 16.01.2021 07:21:05 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.