Kapringen av LandshutKapringen av Landshut

Medlemmene av GSG9-gruppen og gislene returnerer til Tyskland etter frigjøringen av «Landshut»
Sted:Roma, Kypros, Bahrain, Dubai, Sør-Jemen, Somalia
Dato:13. oktober til den 18. oktober 1977
Angrepsmetode:Kapring
Antall døde:4, inkludert 3 av gjerningspersonene
Antall skadde:2
Gjerningsperson(er):Zohair Youssif Akache, Wabil Harb, Hind Alameh og Souhaila Andrawes (Sayeh)
Mistenkte:Folkefronten for Palestinas frigjøring og Rote Armee Fraktion
Motiv:Å presse myndighetene til å løslate «første generasjon RAF» fra fengsel

Kapringen av Landshut var en flykapring av Lufthansas Boeing 737 «Landshut», flyvning LH 181 fra Palma til Frankfurt am Main, i 1977. Det var en av de sentrale terrorhandlingene «den tyske høsten». Kapringen varte fra 13. til 18. oktober. Flyet ble bortført av den marxistiske Folkefronten for Palestinas frigjøring gjennom Middelhavet og Den arabiske halvøy til Mogadishu, der det til slutt ble befridd av den tyske antiterrorstyrken GSG9.

Aksjonen hadde sammenheng med den venstreekstreme terrororganisasjonen RAFs bortføring av arbeidsgiverpresident Hanns-Martin Schleyer. Både flykapringen og bortføringen av Schleyer skulle presse myndighetene til å løslate «første generasjon RAF» fra fengsel.

Etter at gislene ble befridd begikk tre medlemmer av «den første generasjonen» (Andreas Baader, Gudrun Ensslin og Jan-Carl Raspe) selvmord i Stammheim-fengselet, mens et fjerde medlem (Irmgard Möller) overlevde sitt selvmordsforsøk. Kort etter ble Schleyer myrdet.

Innhold

Kapringens forløp


Begynnelse

13. oktober 1977 ble Lufthansa-maskinen «Landshut» (oppkalt etter byen Landshut i Bayern) med nummer LH 181 fra Palma til Frankfurt kapret av fire personer som tilhørte gruppen «Martyr Halimeh», en del av Folkefronten for Palestinas frigjøring. Lederen for gruppen var seriemorderen Zohair Youssif Akache (23 år), som kalte seg Captain Martyr Mahmud. De tre andre kaprerne var Souhaila Andrawes (23 år) alias Soraya Ansari, libaneseren Nabil Harb (23 år) alias Riza Abbasi og Akaches forlovede Nadia Shehadah Yousuf Duaibes (22 år) alias Shanaz Gholoun. Det befant seg 82 passasjerer og 5 besetningsmedlemmer på flyet.

Over Middelhavet og Den arabiske halvøy

Maskinen ble først tvunget til Roma, hvor den tanket og Mahmud første gang presenterte kaprernes krav. Disse var identiske med kravene fra RAF-gruppen som hadde bortført Hanns-Martin Schleyer. I tillegg krevde kaprerne at to meningsfeller som satt i tyrkisk fengsel ble løslatt, samt 15 millioner amerikanske dollar.

Fra Roma ble flyet tvunget videre over LarnakaKypros og Bahrain til Dubai. Der klarte piloten Jürgen Schumann å melde fra til myndighetene om hvor mange kaprere det var. Gjennom et intervju med forsvarsministeren i Dubai ble kaprerne kjent med dette. Mahmud tvang kapteinen ned på gulvet i midtgangen og truet med å skyte ham hvis han igjen gjorde noe som kaprerne ikke likte.

Et GSG9-fly fulgte etter Landshut fra Larnaka. Etter at Landshut hadde tanket opp på nytt, fløy flyet til Aden i det daværende Sør-Jemen. Regjeringen i landet blokkerte imidlertid alle start- og landingsbanene. Ettersom flyet gikk tomt for drivstoff, hadde ikke kaprerne annet valg enn å la flyet lande på en sandstripe ved siden av en startbane. Kapteinen, Jürgen Schumann, fikk forlate flyet for å inspisere hjulene. Etter at kapteinen kom tilbake til flyet ble han skutt i hodet i flyets midtgang, fordi han hadde vært borte for lenge og ikke reagert på tilrop fra lederen for kaprerne. Årsaken til at kapteinen ble borte lenger enn planlagt er ikke kjent, men det antas at han ble tatt i forvaring av myndighetene og først senere kunne returnere til flyet.

Mogadishu

Maskinen tanket opp og tok 17. oktober av på nytt, ført av andrepiloten Jürgen Vietor. Flyet satte kurs mot den somaliske hovedstaden Mogadishu, hvor det landet 4:40 sentraleuropeisk tid. Liket av piloten ble kastet ut og kaprerne satte et ultimatum for løslatelse av RAF-medlemmene til klokken 15 samme dag.

Etter å ha fått melding om at de tyske myndighetene ville imøtekomme kravet om løslatelse, men trengte mer tid på å sende RAF-medlemmene til Mogadishu, forlenget kaprerne fristen til klokken 1:30 neste dag, 18. oktober.

Men klokken 0:05 stormet antiterrorstyrken GSG9, i Operation Feuerzauber under ledelse av Ulrich Wegener, Landshut. Aksjonen varte i syv minutter, og tre av kaprerne ble drept. Bare «den tjukke», Souhaila Andrawes, overlevde. En GSG9-mann og flyvertinnen Gabriele Dillmann ble skadet. Klokken 0:12 kunne statssekretær Hans-Jürgen Wischnewski, som var til stede, melde fra til kansler Helmut Schmidt om at aksjonen var vellykket.

Etterspill

De fengslede RAF-medlemmene Jan-Carl Raspe, Gudrun Ensslin og Andreas Baader begikk om morgenen 18. oktober selvmord. Irmgard Möller overlevde et selvmordsforsøk. Dagen etter gjorde RAF kjent at de hadde «henrettet» Hanns-Martin Schleyer. Liket ble funnet 19. oktober i bagasjerommet på en forlatt Audi i Alsace.

Frigjøringen av Landshut skjedde etter ordre fra den føderale regjeringen. Helmut Schmidt fortalte senere at han hadde gått av dersom aksjonen hadde mislyktes eller for mange gisler hadde mistet livet. Det var allerede skrevet en avskjedsansøkning, som ble ødelagt etter den vellykkede aksjonen.

Den eneste overlevende terroristen, Souhaila Andrawes, forsvant og dukket opp i Norge i 1991. I 1994 ble hun oppsporet og utlevert til Tyskland året etter. Hun sonet 5 år av fengselsstraffen på 10 år for flykapring, frihetsberøvelse, utpressing, medvirkning til overlagt drap og drapsforsøk, og bor i dag i Oslo.

Flyet som ble kapret, en Boeing 737-230C med serienummer 20254-230 og det tyske kjennetegnet D-ABCE, ble brukt av Lufthansa frem til 1985, og senere solgt flere ganger. Det tilhører i dag det brasilianske flyselskapet TAF Linhas Aéreas, som bruker det som fraktfly med kjennetegnet PT-MTB.

Filmatisering


I forbindelse med at det var 30 år siden flykapringen og «den tyske høsten» ble kapringen filmatisert av ARD, som er en sammenslutning av de offentlige allmennkringkastingsselskapene i Tyskland, i 2007. Filmen med tittelen Mogadishu ble regissert av Roland Suso Richter og hadde première i november 2008. Filmen har et budsjett på ca. 50 millioner kroner.

Eksterne lenker

Kategorier: Flykapringer | Hendelser i 1977 | Flyulykker i internasjonalt luftrom | Ulykker og hendelser med Boeing 737 | Røde Armé Fraksjon


Dato: 17.01.2021 06:14:09 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.