KalkKalk er en betegnelse for kalsiumkarbonat CaCO3 eller kalsiumoksid CaO. Kalk er en generell term for ulike naturlig forekommende mineraler og materialer som kan lages fra dem, hvor karbonater, oksider og hydroksider av kalsium dominerer.

Disse materialene er brukt i store mengder som byggemateriale og byggestein. Materialene omfatter også kalkprodukter, betong og morter og som kjemisk halvfabrikat.

Innhold

Industriell utnyttelse


Se også Kalkbrenning og Sement

Bergartene som disse materialene kommer fra, er oftest kalkstein eller kritt, består vesentlig av kalsiumkarbonat. Bergartene kan skjæres i blokker, pulveriseres eller knuses, og de kan også endres kjemisk til anvendelige stoffer. Innen landbruk kalles det landbrukskalk.

Kalsiumoksid kalles brent kalk fordi det fremstilles ved gløding eller brenning av kalkstein eller annet som inneholder kalsiumkarbonat, CaCO3. Blandet med en viss mengde med leire får vi sement.

Slemmet i vann H2O kalles kalken for lesket kalk.

CaCO3 = CaO + CO2
CO2 + H2O = H2CO3

Sement slemmet i vann kalles mørtel.

Kalk kan virke irriterende på hud og øyne.

Forekomst i naturen


Se paleontologi og biologi

Størstedelen av forekomst i naturen av kalk er plankton med kalkskall som lever i havet; f.eks. foraminiferer. Sågar har muslinger kalkskall. Enkelte steder forekommer så store mengder med denne biogene kalken eller eventuelt kjemisk utfelt fra havvann at det dannes kalklag.

Kalkstein er en bergart som utgjør 10 % av jordskorpa. Kalkholdig berggrunn danner jordsmonn som ofte er gunstig for plantevekst.

Kalkbrudd i Norge


Det finnes kalksteinsbrudd som er eller har vært i drift på mange steder, blant annet disse:

Se også sement, Oslofeltet

Sementfabrikker


Se Industri

Bruk av kalk


Kalk blir bl.a. brukt i;

Eksterne lenker

Kategorier: Kalsiummineraler | Materialer


Dato: 17.01.2021 02:12:32 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.