KabinettEt kabinett er en forsamling av fremstående medlemmer av en regjering. I noen land, f.eks. Norge, brukes betegnelser som statsråd eller lignende.

I noen land, særlig land med parlamentarisme, er det kabinettet som samlet bestemmer regjeringens politiske mål og retning, spesielt med tanke på lovgivning vedtatt av parlamentet. I andre land, som USA, har kabinettet liten felles makt eller innflytelse på lovgivning, og fungerer isteden som et rådgivende organ for statssjefen. I noen land må kabinettet utpekes fra medlemmer av den lovgivende forsamling.

I de fleste land har kabinettmedlemmer tittelen minister, og hver av dem er ansvarlig for en portefølje («handelsminister», osv.). I noen land brukes tittelen sekretær eller statssekretær. Den daglige rollen for kabinettmedlemmer består i å lede et segment av det nasjonale byråkratiet.

Historisk sett er kabinetter etterfølgere av kongelige råd.

I Norge er kabinettet det samme som Statsrådet, og i snever forstand også regjeringen.

Kabinettstyre under Eneveldet


Kabinettstyre var en regjeringsform som ble benyttet under det danske Eneveldet . Betegnelsen kommer av at kongen regjerte direkte fra sitt eget kontor, kabinettet. Via sin kabinettsekretær sendte kongen ordre direkte til statsadministrasjonen, og altså utenom statsrådet.

Kabinettsekretær er tittelen på den person som står for en regents eller fyrstes personlige korrespondanse og kontorhold. Under eneveldet i Danmark var det i perioder den mektigste posisjon etter kongens.

Se også


Denne politikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den . (Se stilmanual)Kategorier: Politikk | Beslutningsorganer


Dato: 16.01.2021 02:57:39 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.