KłodzkoKłodzko

Land Polen
VoivodskapNederschlesiske voivodskap
Grunnlagt900-tallet
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Postnummer57-300
Areal24,8 km²
Befolkning27 554 (2016[1])
Bef.tetthet1 111,05 innb./km²
Første gang omtalt981
Bystatus1233
NettsideNettside
Posisjonskart
Kłodzko (Polen)

Kłodzko

Kłodzko (tsjekkisk: Kladsko; tysk: Glatz; latinsk: Glacio) er en by sørvest i Polen i Nederschlesiske voivodskap. Kłodzko ligger i Kłodzkodalen ved elva Nysa Kłodzka. Kłodzko er sete i Kłodzko fylke (Powiat kłodzki), men selve byen er en separat urban gmina. Kłodzko er det største handelssenteret og et viktig trafikknutepunkt i området. På grunn av de mange historiske monumentene i byen blir den noen ganger omtalt som «Lille Praha».

Innhold

Historie


Området har vært bosatt minst siden 1. århundre f.Kr., og arkeologiske funn peker på at bosetningen tjente på ravhandelen mellom Østersjøområdet og Romerriket, siden den lå ved den historiske ravveien. Kłodzko ble først nevnt i skriftlige kilder i 981, og området hørte til den slaviske ślężaner-stammen til slutten av det 10. århundre før det kom under böhmisk styre.

Gjennom middelalderen byttet Kłodzko hender flere ganger. Den polske kongen Bolesław hadde strategiske interesser i Schlesien, og han erobret byen flere ganger på grunn av dette. Etter et böhmisk angrep i 1038 kom festningen under styre fra Praha, men noen år senere ble den gitt tilbake til Polen.

Kłodzko fikk byrettigheter omkring 1223. Byen fortsatte å skifte mellom böhmisk og polsk herredømme, og ble også en periode erklært uavhengig. Hussitterkrigene i det 15. århundre hemmet byens utvikling, og som følge av dem ble byen rammet av epidemier og branner. I tillegg ble den ødelagt av flere flommer.

I det 16. århundre var det Habsburgerne som forsøkte å holde kontrollen over regionen, frem til Fredrik den store invaderte. Kłodzko (Glatz) ble følgelig en del av Preussen i 1763. Byen led også mye under Napoleonskrigene, da den ble angrepet av franskmennene. I 1871 ble byen en del av Det tyske keiserrike, og var tysk frem til andre verdenskrig sluttet. Etter krigsoppgjøret har Kłodzko vært en polsk by.

Vennskapsbyer


Referanser


  1. ^ Klodzko Polska w Liczsbach

Eksterne lenker

Kategorier: Byer i det nederschlesiske voivodskap | Byer i det historiske Øst-Tyskland | Befolkede områder etablert på 900-tallet | Befolkede områder første gang omtalt i 981 | Byer grunnlagt i 1233


Dato: 18.01.2021 12:48:54 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.