Köppens klimaklassifiseringKöppens klimaklassifisering er et av de mest brukte klimaklassifiseringssystemene. Det ble utviklet av den tyske klimatologen Wladimir Köppen rundt 1900. Han gjorde senere flere utbedringer av systemet. Systemet kombinerer årlige og månedlige normaler av temperatur og nedbør i samsvar med vegetasjonsfordelingen på jorden.

Innhold

Klimasoner


Köppens skjema deler klimaet inn i fem klimasoner i tillegg til flere klimatyper og klimaundertyper. Hvert enkelt klima blir representert ved en bokstavkode på to til fire bokstaver.

Gruppe A: Tropisk klima

Tropisk klima har konstant høy temperatur (i havnivå og lave nivå). Alle månedene i året har en middeltemperatur over 18 °C.

Tropiske klimatyper

 • Steder:
 • Enkelte av områdene som har dette klimaet har jevnt fordelt nedbør gjennom hele året (f.eks. stillehavskysten av nordvestlige Sør- og Sentral-Amerika fra Ecuador til Costa Rica), men i mange tilfeller er perioden da sola står høyest og dagene er lengst den våteste (som i Indonesia). Andre områder (som Malaysia) er våtest når sola står lavest og dagene er kortest.
 • Enkelte områder med dette klimaet finner man i ytterkanten av tropene, og nesten bare på den sørlige halvkulen. Et sted er Santos i Brasil.

Merk at en kan ha visse klimatiske variasjoner gjennom året også i den tropiske sonen, men en har bare små forskjeller i tallet på timer med dagslys og i månedlige (eller daglige) temperaturvariasjoner gjennom året. De klimatiske variasjonene er mindre tydelige enn i den tempererte sonen, og det er stort sett nedbørsfordelingen gjennom året som varierer.

 • Steder:
 • Enkelte andre områder passer også inn i denne kategorien, og disse blir kalt passatvind littoralklima fordi østlige vinder fører med seg nok nedbør i «vintermånedene» til at klimaet ikke blir tropisk savanneklima. Jakarta i Indonesia og NassauBahamas er slike steder.
 • Steder:
 • De fleste områdene med slikt klima finner man i de ytre områdene av den tropiske sonen, men av og til også innenfor tropene (som San Marcos i Colombia).
 • Av og til blir As brukt istedenfor Aw hvis tørketiden oppstår mens solen står høyt på himmelen og dagene er lange. Dette er tilfelle i deler av Hawaii, Øst-Afrika (Mombasa, Kenya) og Sri Lanka (Trincomalee).

Gruppe B: Tørt klima

Dette klimaet er karakterisert ved at nedbøren er mindre enn den potensielle evapotranspirasjonen. Grenseverdiene er som følger:

 • Steder:
 • Sahara (BWh)
 • Turfan, Xinjiang, Kina (BWk)
 • Cobar, New South Wales, Australia (BSh)
 • Murcia, Spania (BSh)
 • Medicine Hat, Alberta, Canada (BSk).
 • Enkelte ørkenområde på vestkystsiden av tropiske eller nær-tropiske område har lavere temperaturer enn andre område på samme breddegrad (på grunn av kalde havstrømmer nær kysten). Desse områdene har ofte tåke og lave skyer, selv om disse områdene er blant de tørreste på jorda med omsyn på nedbørmengdene de får. Dette klimaet blir av og til merka BWn og sted på dette finner en i Lima, Peru og Walvis Bay, Namibia.

Gruppe C: Temperert klima

Dette klimaet har en middeltemperatur over 10 °C i de varmeste månedene, og de kaldeste månedene en middeltemperatur mellom –3 °C og 18 °C.

Tempererte klimatyper

 • Steder:
 • Steder:
 • Steder:
 • Cfb klima har en også i høyere strøk i visse tropiske områder der klimaet ellers ville ha vært tropisk regnklima om dette ikke hadde vært for høyden. Bogotá, Colombia er kanskje det beste stedet.
 • Cwb har en bare i høyere strøk der klimaet ellers ville ha vært tropisk savanneklima.
 • Steder:
 • Steder:

Gruppe D: Kontinentalt klima

Dette er klima med de varmeste månedenes middeltemperatur over 10 °C, og den kaldeste måneden under –3 °C. Disse sonene er vanlig i de indre områdene av Eurasia og Nord-Amerika og på Sveriges og USAs østkyst 40–60°N. På sørlige halvkule er denne typen klima svært sjelden på grunn av mindre landmasser og svært små landmasser sør for 40ºS. Unntaket er høyere områder av New Zealand.

Kontinentale klimatyper

 • Steder:
 • Steder:
 • Steder:
 • Dsc, som Dsa og Dsb, har en bare i høyere område der en ellers ville hatt middelhavsklima.
 • Sted:

Gruppe E: Arktisk klima

Dette klimaet er karakterisert ved temperaturer under 10 °C i alle månedene.

 • Steder:

Hvis nedbøren er jevnt fordelt kan en bruke ETf. Her gjelder de samme reglene som for gruppe C og D, men i tillegg må den våteste måneden ha minst 30 mm nedbør (gruppe E kan være like tørr og tørrere enn gruppe B, men fordampinga er mye mindre).

Klimasoner i Norge


Utdypende artikkel: Norges klima

Norge kommer inn under flere av klimasonene i Köppens klimaklassifisering, hovedsakelig innenfor de tempererte og de kontinentale klimasonene. Kyststrøkene fra vestsiden av ytre Oslofjord og helt nord til Troms har maritimt klima (gruppe C). Indre områder av Østlandet, Sørlandet og Trøndelag har kontinentalt klima med varme somre, mens sørlige deler av Finnmark har kontinentalt polarklima (gruppe D). Fjellstrøkene og Svalbard har tilnærmet arktisk klima (gruppe E).

Kritikk


Enkelte klimatologer mener at Köppensystemet kan gjøres bedre, særlig med tanke på gruppe C som mange mener spenner over et for stort område. I 1966 foreslo John Griffiths ei ny subtropisk klimasone, som har middeltemperatur i de kaldeste månedene mellom 6 °C og 18 °C, noe som vil dele gruppe C i to like store deler.

Et annet punkt er gruppe B der en mener at bare to termale underkategorier er for lite. Det er foreslått at en istedenfor en egen gruppe, legger en bokstav til en av de andre gruppene – S for steppe eller W (eller D) for ørken.

En tredje idé er å danne en maritim arktisk eller EM sone innenfor gruppe E for å skille relativt milde maritime steder (som Ushuaia, Argentina eller de ytre Aleutene) fra kaldere, kontinentale tundraklima.

Klimasoner i Köppens klimaklassifisering
Gruppe A: TropiskRegnskog (Af) - Monsun (Am) - Savanne (Aw, As)
Gruppe B: TørtØrkenklima (BW) - Steppe (BSh, BSk)
Gruppe C: TemperertFuktig subtropisk (Cfa, Cwa) - Maritimt (Cfb, Cwb, Cfc) - Middelhavsklima (Csa, Csb)
Gruppe D: KontinentaltFuktig kontinentalt (Dfa, Dwa, Dfb, Dwb) - Subarktisk (Dfc, Dwc, Dfd)
Gruppe E: ArktiskTundra (ET) - Permafrost (EF) - Alpint

Referanser


 1. ^ Damms store leksikon . Oslo: Damm. 1988. s. 238. ISBN 8251772583. 
 2. ^ Ellefsen, Ellef (1946). Geografi for den høgre skolen . Oslo: Cappelen. 
 3. ^ Tidens leksikon . Oslo: Tiden. 1975. ISBN 8210009206. 

Litteratur


Eksterne lenker

Kategorier: Klimasoner | Klassifiseringssystemer


Dato: 18.01.2021 12:03:06 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.