Jotam av JudaJotam
Konge av Judea
Født8. århundre f.Kr.
Dødca 732 f.Kr.
Kongedømmet Judea
Far Ussia av Juda
Barn Akas
Beskjeftigelse Monark
Nasjonalitet Kongedømmet Judea
Annet navnיוֹתָם
RegjeringstidMedkonge: 751–740 f.Kr.
Enekonge 740–736 f.Kr.

Jotam (hebraisk: יוֹתָם, Yôṯām; «Gud er perfekt»; gresk: Ιωαθαμ; latin: Joatham) var konge av det sørlige israelittiske Judea og sønn av kong Ussia av Judea og Jerusja, datter av Sadok.[1]

Han tok tronen da han var 25 år gammel og styrte fra Jerusalem i 16 år.[2] William F. Albright har datert hans styre til 742 – 735 f.Kr.. Edwin R. Thiele har datert ham som medkonge med Ussia fra 751/750 f.Kr. og hans tid som enekonge fra 740/39 til 736/735 f.Kr., på den tid da han ble avsatt av den pro-assyriske fraksjonen til fordel for sin sønn Akas. Hans styre på 16 år startet som medkonge. Thiele har beregnet hans død til 732/731 f.Kr.[3] Han er en også en av de jødiske kongene som er nevnt som i Jesus' slekt i Matteusevangeliet i den kristne Bibelen.

Jotams styre var godt; han bygde på Jerusalems murer og han bekjempet fiendene. Han gjorde ammonittene til skattepliktige i flere år.

Han sies å ha gjort det som var rett i Herrens øyne, men folket oppførte seg ikke helt godt. Ellers sies det egentlig lite om ham. Han døde etter å ha regjert i seksten år.

Referanser


  1. ^ Nettbibelen: Andre Kongebok 15:32-33
  2. ^ Nettbibelen: Andre Krønikebok 27:1 og Andre Kongebok 15:33
  3. ^ Thiele, Edwin R. (1965): The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings, 2. utg.; Grand Rapids, MI: Eerdmans, s. 128-129.

Kategorier: Konger av det gamle Israel | Matteusevangeliet


Dato: 15.01.2021 09:32:03 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.