Josef av PortugalJosef av Portugal
Konge av Portugal og Algarve
Født6. juni 1714
Lisboa
Død24. februar 1777 (62 år)
Sintra
Gravlagt Klosteret São Vicente de Fora
Ektefelle Mariana Victoria
Far Johan V av Portugal
Mor Maria Anna av Østerrike
Søsken
8 oppføringer
Barbara av Portugal, Infante Alexandre of Portugal, Pedro, prins av Brazil, Peter III av Portugal, Gaspar de Bragança, António of Braganza, Child of Palhavã, José of Braganza, High Inquisitor of Portugal, Infante Carlos of Portugal
Barn bl.a.:
Beskjeftigelse Konge
Nasjonalitet Portugal
Utmerkelser Kristusordenen, Santiago av sverdets orden, Avizordenen
Annet navnJosef, o Reformador
Regjeringstid31. juli 1750
24. februar 1777
Signatur
Våpenskjold

Josef I av Portugal (portugisisk: José I; født 6. juni 1714, død 24. februar 1777) var konge av Portugal og Algarve fra 1750 og til sin død i 1777. Han etterfulgte sin far Johan V av Portugal. Han var den tidligere kongens tredje barn med sin hustru, dronning og erkehertuginne Maria Anna av Østerrike. Han hadde en eldre bror Peter, men som døde to år gammel, og tre yngre brødre. Han giftet seg i 1729 med Mariana Victoria av Bourbon, infanta av Spania. Hans tilnavn var o Reformador, reformatoren, grunnet de reformer som skjedde i hans regjeringstid.

Han overtok tronen i 1750 da han var 36 år gammel,[1] og bortimot umiddelbart la han den effektive styringen av landet i hendene på Sebastião José de Carvalho e Melo, bedre kjent som markien av Pombal.[1] Den faktiske historien om Josefs kongedømme er historien om marki Pombal. Hans tid sammenfalt også med det store jordskjelvet i Lisboa den 1. november 1755 som la Portugals hovedstad i grus og drepte kanskje nær opp til 100 000 mennesker.[2] Jordskjelvet gjorde kongen psykisk syk og utviklet en alvorlig form for klaustrofobi og klarte aldri å bo innenfor en bygning igjen. Det kongelige hoff ble flyttet til et komplekst sett av telt i høydene av Ajuda i nærheten av Lisboa.

Ved Josefs død i 1777 gikk tronen til hans eldste datter Maria I av Portugal som ble gift med sin onkel Peter III av Portugal, yngre bror av Josef. Samtidig ble marki Pombals jernstyre avsluttet.

Referanser


  1. ^ a b History of Portugal: Pamphlet Collection . CUP Archive, 1937.
  2. ^ Beregninger av dødsfall i Lisboa alene er plassert i en usikkerhetsmargin mellom 10 000 og 100 000, jfr. Pereira, A.S. (2006): «The Opportunity of a Disaster: The Economic Impact of the 1755 Lisbon Earthquake» (PDF). Discussion Paper 06/03, Centre for Historical Economics and Related Research at York, York University, s 5.

Eksterne lenkerForgjenger
Johan V av Portugal

Monarker i Portugal
1750–1777
Etterfølger
Maria I og Peter III

Kategorier: Portugisiske monarker | Personer fra Lisboa | Fødsler i 1714 | Dødsfall i 1777


Dato: 17.01.2021 06:31:11 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.