John Milton



John Milton
Født9. desember 1608[1][2]
Cheapside[3]
Død8. november 1674[1][2] (65 år)
London[3]
Gravlagt St Giles-without-Cripplegate
Ektefelle Mary Powell[4], Elizabeth Minshull[4], Katherine Woodcock[4]
Far John Milton
Mor Sara Jeffrey
Søsken Christopher Milton, Anne Milton
Barn Anne Milton, Deborah Milton, Mary Milton, John Milton, Katherine Milton
Utdannet ved Christ's College, St Paul's School, Jesus College
Beskjeftigelse Skribent, lyriker, politiker
Nasjonalitet Kongeriket England
MorsmålEngelsk
SpråkLatin, gresk, hebraisk, engelsk[5]
Viktige verkDet tapte paradis
Signatur

John Milton (født 9. desember 1608, død 8. november 1674) var en engelsk poet, polemiker, en lærd intellektuell og embetsmann for det engelske samveldet under Oliver Cromwell. Han er mest kjent for sitt episke dikt Det tapte paradis (Paradise Lost). Han skrev på engelsk, latin og italiensk i en tid med religiøs spenning og politisk uro. Hans poesi og prosa reflekterte dyp overbevisning og adresserte samtidens stridsemner, blant annet Areopagitica, en lærd avhandling som fordømte sensur av tekster før de var utgitt.

Miltons verdenssyn ble utviklet på bakgrunn av omfattende lesning, reiser og personlige erfaringer fra studentdagene på 1620-tallet og til den engelske revolusjonen.[6] Som en av de første opplysningsfilosofene fikk han stor innflytelse over hele Europa, men det var også mye strid om ham. I en av samtidens biografer ble han omtalt som «elsket av mange, hatet av andre». Milton døde fattig og som en marginal figur i Englands intellektuelle liv, men sto til det siste fast på de politiske valg han hadde gjort. Samuel Johnson priset Det tapte paradis. William Hayleys biografi fra 1796 kalte ham for «den største engelske forfatter».[7] Hans innflytelse på engelsk litteratur har vart fram til moderne tid, skjønt hans navn dalte etter kritikk fra T.S. Eliot og F.R. Leavis. Han har generelt forblitt ansett «som en av de framragende forfattere i engelsk språk og som en tenker av verdensbetydning.»[8]

Referanser


  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr , besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Мильтон Джон, besøkt 28. september 2015
  4. ^ a b c Kindred Britain
  5. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119162033; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 119162033.
  6. ^ Masson 1859, ss. v–vi.
  7. ^ McCalman 2001, s. 605.
  8. ^ Contemporary Literary Criticism, "Milton, John – Introduction"

Litteratur


Eksterne lenker


Denne brite- og forfatterrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.



Kategorier: Fødsler i 1608 | Dødsfall i 1674 | Opplysningstidens representanter | Engelske forfattere | Engelskspråklige forfattere | Personer fra London


Dato: 16.01.2021 07:38:51 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.