Jidda - nowiki.org

JiddaJidda
Land Saudi-Arabia
ProvinsMekka
TidssoneUTC+03:00
Areal1 600 kvadratkilometer
Befolkning3 976 000 (2014)
Bef.tetthet2 485 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet12 meter
NettsideNettside
Beliggenhet

Jidda

UNESCOs verdensarv
Det historiske Jidda, porten til Mekka
Innskrevet ved UNESCOs 38. sesjon i 2014 som det 1361. verdensarvsted
EksternUNESCO: Det historiske Jidda, porten til Mekka

Jidda (arabisk: جدّة Ǧiddah) er en by ved Rødehavet i det vestlige Saudi-Arabia. Den begynte som en fiskerlandsby ca. 500 f.Kr., og vokste i betydning etter at kalifen Uthman ibn Affan gjorde den til havn for pilegrimsreisende til Mekka. Byen har nå over 3,9 millioner innbyggere.

Jidda regnes som mer internasjonal, kosmopolittisk og liberal enn Riyadh. Arven som inngangsport for pilegrimsreisende videreføres i dag både til sjøs og gjennom den godt trafikkerte Kong Abdulaziz internasjonale lufthavn. Jernbaneforbindelse til blant annet Mekka, Medina, og østover er under bygging. Organisasjonen for islamsk samarbeid har sitt hovedkvarter i byen.

Det historiske Jidda ble i 2014 oppført på UNESCOs verdensarvliste.[1] Et annet landemerke i byen er Kong Fahds fontenne.

Rett nord for byens flyplass planlegges det en ny bydel, Kingdom City. Her startet byggingen av Kingdom Tower i 2013, som med over 1000 meters høyde er ment å overta Burj Khalifa som verdens høyeste bygning .

Innhold

Vennskapsbyer


Jidda har 23 vennskapsbyer:

Galleri


Referanser


  1. ^ «Historic Jeddah, the Gate to Makkah» , UNESCO World Heritage Centre.

Eksterne lenker

Kategorier: Byer i Saudi-Arabia | Provinsen Mekka | Verdensarven i Asia
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Jidda (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 24.08.2020 07:43:49 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.