Jelenia GóraJelenia Góra

Land Polen
VoivodskapNederschlesiske voivodskap
StatusByfylke
Grunnlagt900-tallet eller 1100-tallet
TidssoneSentraleuropeisk tid, UTC+01:00, UTC+2:00
Postnummer58-500
Areal109,22 km²
Befolkning84 306 (2010)
Bef.tetthet771,89 innb./km²
Høyde over havet352,74 meter
Første gang omtalt1281
Bystatus1288
NettsideNettside
Posisjonskart
Jelenia Góra (Polen)

Jelenia Góra

Jelenia Góra (tysk Hirschberg, tsjekkisk Jelení Hora, tidligere Hiršberk) er en distriktsnivåby i det sørvestlige Polen. Byen ligger i det nederschlesiske voivodskap helt på grensen mot Tsjekkia.

Historie


Byen skal ha blitt grunnlagt mellom 1108 og 1111 og ble utvidet av hertug Bolesław II av Legnica i 1241. Landsbyen ble by etter magdenburgsk rett i 1288. I 1526 kom byen under det habsburgske Østerrike som Hirschberg, og ble senere annektert sammen med Nedre Schlesien av Kongeriket Preussen under de schlesiske krigene. Byen ble del av det tyske riket etter samlingen av 1871, og var en av de største byene i provinsen Schlesien. Etter første verdenskrig ble byen del av provinsen Nedre Schlesien i 1919. Etter slutten av andre verdenskrig kom byen under polske myndigheter som følge av Potsdamkonferansen, og ble offisielt kjent under sitt polske navn Jelenia Góra. De gjenværende tyske innbyggerne ble utvist vestover og erstattet med polske nybyggere.

Vennskapsbyer


Bautzen, Cervia, Erftstadt, Heidelberg, Jablonec nad Nisou, Randers, Sjeverodnetsk, Tequila, Tyler, Valkeakoski, Vladimir

Eksterne lenker

Kategorier: Provinsen Nedre Schlesien | Byer i det nederschlesiske voivodskap | Kursteder | Befolkede områder etablert på 900-tallet | Befolkede områder første gang omtalt i 1281 | Byer grunnlagt i 1288


Dato: 19.01.2021 09:19:11 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.