Jean CalvinJean Calvin
FødtJehan Cauvin
10. juli 1509[1][2][3]
Noyon[4]
Død27. mai 1564[3] (54 år)
Genève[4]
Gravlagt Cimetière des Rois
Ektefelle Idelette av Bure
Far Gérard Cauvin
Utdannet ved Collège de la Marche, Collège de Montaigu, University of Bourges, Old University of Orléans, Université d'Orléans[5]
Doktorgrads-
veileder
Melchior Volmar
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Teolog[6], forkynner[3], skribent, reformator[3], pastor, jurist
Nasjonalitet Kongeriket Frankrike, République de Genève (1559–)
Signatur

Jean Calvin (født 10. juli 1509, død 27. mai 1564) var en fransk-sveitsisk kirkereformator. Calvin regnes sammen med Ulrich Zwingli som grunnlegger av den reformerte kirke.

Han var påvirket av Martin Luther. Calvin forlot Frankrike i 1534 på grunn av forfølgelse og oppholdt seg deretter hovedsakelig i Genève i Sveits.

Innhold

Biografi


Calvin ble født i Noyon i regionen Picardie i Frankrike og fikk navnet Jean Chauvin (eller Cauvin, på latin, Calvinus). Hans foreldre var Gérard Cauvin and Jeanne Lefranc. Calvin ble sendt til Universitetet i Paris da han var 14 år av sin far Gérard Cauvin som var advokat. Her studerte han humanvitenskap og jus, og i 1532 oppnådde han doktorgrad i rettsvitenskap i Orléans.

Kalvinismen


Jean Calvins lære spredte seg til mange land og går gjerne under betegnelsen kalvinisme. Kalvinismen ble det dominerende teologiske system i Skottland, Nederland og noen deler av Tyskland. Den fikk også innflytelse i Frankrike, Ungarn (særlig i Transilvania som nå er i Romania, og i områder som nå ligger nordøst i Ungarn,) og i Polen. Et flertall av de første europeiske kolonister på Nord-Amerikas midtre atlanterhavskyst og i New England var også kalvinister, blant annet puritanerne og de nederlandske grunnleggere av Ny-Amsterdam (New York). Sør-Afrika ble kolonisert av nederlandske kolonister på 1600-tallet; de ble kjent som «boere» eller «afrikaanere». Sierra Leone ble kolonisert av kalvinister fra Nova Scotia. Noen av de største kalvinistiske gruppene ble etablert på 1800- og 1900-tallet; særlig store er de i Korea og Nigeria.

Kalvinismen lærer at Bibelen er Guds lov. Noen mennesker er forutbestemt av Gud til evig frelse, andre til evig fortapelse. Guds majestet og forutbestemmelse er viktige deler av Calvins lære.

Referanser


  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118518534 , besøkt 17. oktober 2015
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr , besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b c d John Calvin (1509-1564) French churchman and religious reformer., besøkt 18. februar 2019
  4. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Кальвин Жан, besøkt 25. februar 2017
  5. ^ Mathematics Genealogy Project
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015

Eksterne lenker

Kategorier: Fødsler i 1509 | Dødsfall i 1564 | Franske prester | Sveitsiske prester | Reformatorer | Stiftere av kristne trosretninger | Sveitsere | Reformerte teologer | Personer fra departementet Oise


Dato: 15.01.2021 09:24:25 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.