James Knox Polk


(Omdirigert fra James_K._Polk)


James Knox Polk
FødtJames Knox Polk
2. november 1795[1][2][3][4]
Pineville
Død15. juni 1849[1][2][4][5] (53 år)
Nashville[6]
Gravlagt Tennessee State Capitol
Ektefelle Sarah Childress Polk (18241849)[7]
Far Samuel Polk
Mor Jane Knox
Barn ingen
Utdannet ved University of North Carolina at Chapel Hill
Beskjeftigelse Politiker[8], jurist, bonde, slaveeier, statsmann
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
USAs 11. president
4. mars 18454. mars 1849
VisepresidentGeorge M. Dallas
ForgjengerJohn Tyler
EtterfølgerZachary Taylor
Signatur

James Knox Polk (født 2. november 1795 i Pineville i Nord-Carolina, død 15. juni 1849 i Nashville) var USAs ellevte president. Han var president fra 4. mars 1845 til 4. mars 1849. Polk huskes særlig for den store ekspansjonen som skjedde i hans presidentperiode – Texas, Iowa og Wisconsin ble en del av USA i denne perioden. Deler av Oregonterritoriet på vestkysten ble også innlemmet.

Innhold

Tidlige år


Polk ble født i Mecklenburg County i Nord-Carolina 2. november 1795 som den eldste av ti søsken. Foreldrene var plantasjeeieren Samuel Polk (1772–1827) og Jane Knox Polk (1776–1852). I 1806 flyttet familien til en plantasje ved Duck River i Tennessee. Både faren og farfaren skal ha vært svært politisk engasjerte. Familiens politiske forbilde var Thomas Jefferson.[trenger referanse]

James var mye syk som barn, og i 1812 ble han operert for å fjerne stein i urinblæren.[trenger referanse] Operasjonen gjorde ham trolig steril,[trenger referanse] men var ellers vellykket siden han senere hadde bedre helse.

Han tok utdannelse som jurist og var ferdig utdannet i 1818 som en av de beste studentene i sin klasse.[trenger referanse] Han giftet seg med den åtte år yngre Sarah Childress i 1824, et ekteskap som varte til hans død i 1849.

Politisk karriere


Polk ble valgt inn i Representantenes hus i 1825, og han ble valgt til leder i Representantenes hus (Speaker of the House) i 1835. Han er den eneste speakeren som senere er blitt valgt til president. Han fungerte som speaker til han ble valgt til guvernør i Tennessee i 1839. Han tapte imidlertid guvernørvalget både i 1841 og 1843. Da han fikk tilbud om å bli marineminister i John Tylers regjering takket han nei, for han ville heller satse på å bli visepresident ved valget i 1844.

På demokratenes landsmøte i 1844 ble Polk valgt til presidentkandidat. Favoritten Martin van Buren var motstander av at Texas skulle tas opp som stat i USA, og dette standpunktet gjorde at sørstatene klarte å blokkere hans kandidatur.

Det var ventet at Whig-partiet med presidentkandidat Henry Clay skulle vinne valget i 1844. Polk klarte likevel å vinne med knapp margin, trolig på grunn av løftet om å innlemme Texas og hans løfte om å definere grensene mot Canada i nord og Mexico i sør. Han fikk også drahjelp av de gamle presidentene Andrew Jackson og John Tyler som begge anbefalte å stemme på Polk.

Presidentperioden


Polk definerte fire ambisiøse mål for sin presidentperiode. Disse var:

Texas

Innlemmelsen av Texas ble påbegynt av forgjengeren John Tyler da det ble kjent at Polk hadde vunnet valget. Tyler så på valgresultatet som et mandat til å innlemme Texas i Unionen til tross for at Tylers eget parti var mot innlemmelsen. Han valgte å handle raskt for å hindre at britene fikk kontroll over området. Kongressen godkjente innlemmelsen 28. februar 1845, og innlemmelsen ble formelt fullført 29. desember 1845.

Området som ble innlemmet tilsvarer dagens Texas i tillegg til deler av New Mexico, Oklahoma, Kansas, Wyoming og Colorado.

Statskassen

USAs nasjonalbank ble lagt ned under Andrew Jackson i 1833, og siden det hadde ikke landet noen nasjonalbank. En statskasse ble opprettet i 1846, og den eksisterte fram til 1921.

Oregon-avtalen

Oregon-avtalen ble undertegnet med britene i 1846. Den sikret at området som i dag utgjør statene Washington og Oregon, samt deler av Idaho og Wyoming kom under USAs kontroll. Britene beholdt kontrollen over Vancouver og området nord for 49. breddegrad. Avtalen var mindre ekspansiv enn mange hadde ventet. De mest ekstreme mente grensen burde gå ved Alaskas sørlige grense. For Polk var dette kompromisset trolig en taktisk vurdering.[trenger referanse] Han vurderte trolig Storbritannia som en langt farligere fiende for USA enn Mexico,[trenger referanse] det andre landet USA hadde en uavklart grense mot. Oregon-avtalen sikret i det minste en fredelig løsning på denne opprivende konflikten.

Tollreduksjon

I 1846 ble også The Walker Tariff godkjent i kongressen. Den reduserte tollsatsene betydelig. Dette førte til at handelen, særlig med Storbritannia, tok seg opp, noe som bedret forholdet mellom disse nasjonene til tross for den opprivende Oregon-avtalen.

Krig med Mexico

Etter at Oregon-avtalen var inngått vendte Polk blikket sørover og tilbød Mexico å kjøpe området nord for Rio Grande. Mexico avslo dette, og Polk svarte med å sende soldater inn i det omstridte grenseområdet. Da Mexico gjorde det samme gikk Polk i 1846 til kongressen med en krigserklæring. Til tross for Mexicos overtallige styrker vant USA klart takket være overlegen taktikk og våpenteknologi. Denne krigen er i etterkant blitt kalt den meksikansk-amerikanske krigen.

Krigen var over i februar 1848, og USA kjøpte et stort areal av Mexico for en symbolsk sum på 15 millioner dollar. Arealet tilsvarer i dag delstatene California, Nevada og Utah samt deler av Wyoming, Colorado, New Mexico og Arizona. Tilsammen nær doblet de tre utvidelsene som skjedde i Polks periode, USAs areal i forhold til arealet landet hadde da han ble president.

Cuba

I 1848 henvendte Polk seg til Spania. Han ønsket å kjøpe Cuba for 100 millioner dollar, men Spania avslo tilbudet.

Tida etter presidentperioden


Polk ble syk kort tid etter at han hadde gått av som president. Han var trolig blitt smittet av koleraepidemien.[trenger referanse] Han døde 15. juni 1849, 103 dager etter at han hadde gått av.

Referanser


  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr , besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 49253
  4. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=james+knox;n=polk
  5. ^ GeneaStar, oppført som James K. Polk, GeneaStar person ID jamesknoxpolkj
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014
  7. ^ The Peerage person ID p32325.htm#i323243 , besøkt 7. august 2020
  8. ^ A New Nation Votes: American Electoral Returns, 1788-1825, elections.lib.tufts.edu , besøkt 23. desember 2020

Litteratur


Eksterne lenkerForgjenger:
 John Tyler 
Amerikas forente staters 11. president
Etterfølger:
 Zachary Taylor Kategorier: Fødsler i 1795 | Dødsfall i 1849 | USAs presidenter | Guvernører i Tennessee | Personer fra Mecklenburg County i Nord-Carolina | Personer fra Maury County i Tennessee


Dato: 16.01.2021 05:00:48 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.