InnlandsklimaKontinentalklima eller innlandsklima er en type klima man vanligvis har i indre områder av store kontinenter på midlere bredder på den nordlige halvkule. Dette er klimagruppe D i Köppens klimaklassifisering. Klimaet har vintertemperaturer som er lave nok til at man kan ha lengre perioder med snø hvert år, og relativt lite nedbør som hovedsakelig kommer om sommeren, selv om østkystområder (hovedsakelig i Nord-Amerika) kan ha mer jevn nedbørsfordeling gjennom året. Bare få områder i Iran nær Tyrkia, og Sentral-Asia har mest nedbør om vinteren, som vanligvis smelter tidlig på våren og gir kortvarige flommer.

Disse områdene har vanligvis skog eller sletter med høyt gress som vegetasjon, og inkluderer mange av de mest produktive jordbruksområdene i verden. Alle slike klima har minst tre måneder med middeltemperaturer over 10 ℃ og vintrene har minst en måned med middeltemperatur under −3 ℃.

De fleste områdene tilhører fuktig kontinentalklima med kodene Dfa, Dwa (kalde og tørre vintre, lange varme somre) eller Dfb og Dwb (kalde vintre og lange, milde somre med enten nedbør jevnt fordelt gjennom året (DfB) eller tørre vintre (Dwb)).

Kontinentalklima er preget av kalde luftmasser om vinteren og varme luftmasser om sommeren, som oppstår på grunn av høy sol og lange dager. Områder med kontinentalklima har man som regel enten langt fra hav, eller i kyststrøk der vinden vanligvis blåser fra land. Slike områder kan få ganske høye temperaturer om sommeren, ikke ulikt tropisk klima, men er ofte mye kaldere enn områder med andre klima på samme breddegrad om vinteren.

Subarktisk klima (Dfc) har svært kalde, lange og tørre vintre, men med minst en måned over 10 ℃.

Eksempler


Man finner ikke denne type klima på den sørlige halvkule fordi man ikke har de store landmassene her på midlere bredder. De sørligste delene av Afrika og Australia er påvirket av havområdene rundt, mens Sør-Amerika er for smalt til at kalde luftmasser kan bygge seg opp. Antarktis ligger selvsagt utenfor midlere bredder.

Klimasoner i Köppens klimaklassifisering
Gruppe A: TropiskRegnskog (Af) - Monsun (Am) - Savanne (Aw, As)
Gruppe B: TørtØrkenklima (BW) - Steppe (BSh, BSk)
Gruppe C: TemperertFuktig subtropisk (Cfa, Cwa) - Maritimt (Cfb, Cwb, Cfc) - Middelhavsklima (Csa, Csb)
Gruppe D: KontinentaltFuktig kontinentalt (Dfa, Dwa, Dfb, Dwb) - Subarktisk (Dfc, Dwc, Dfd)
Gruppe E: ArktiskTundra (ET) - Permafrost (EF) - AlpintKategorier: Klimasoner


Dato: 16.01.2021 07:46:07 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.