Middelhav


(Omdirigert fra Innhav)


For middelhavet mellom Afrika og Eurasia, se Middelhavet

Middelhav og innhav er begreper som blir brukt i oseanografien om havområder som hovedsakelig er omsluttet av landområder eller øyer.[1][2]

Mange havområder kan karakteriseres som både middelhav og innhav, men ordet «innhav» har en noe smalere definisjon enn «middelhav». Innhav er kun omsluttet av land, med en eller flere smale passasjer til andre hav. Middelhav kan også være omsluttet av øyer i tillegg til fastlandsområder (f.eks. Det australasiatiske middelhav).

Innhold

Middelhav


Middelhav deles inn i to typer:

Interkontinentale middelhav

Dette er store middelhav som ligger mellom kontinenter. Eksempler:

Intrakontinentale middelhav

Dette er mindre middelhav som er omsluttet av et kontinent. Eksempler:

Innhav


Et innhav er et mindre havområde som er nesten fullstendig omgitt av land. Navnet kan også brukes om særdeles store innsjøer. Innhav er forbundet med andre hav gjennom smale streder eller sund. Siden det er en grense for hvor mye vann som kan gå gjennom disse, er sammensetningen av vannet i innhavene ofte annerledes fra vannet man finner i storhavene. Eksempler på innhav er Middelhavet, Svartehavet, Østersjøen og Hudsonbukta.[2]

Referanser


  1. ^ «middelhav» . Store norske leksikon (norsk). 7. september 2018. Besøkt 5. januar 2019. 
  2. ^ a b «innhav» . Store norske leksikon (norsk). 28. september 2014. Besøkt 5. januar 2019. 

Se også

Kategorier: Hav


Dato: 17.01.2021 11:51:48 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.