IndustrilandSom industriland, industrinasjon eller utviklet land betegner man et land som gjennom en sterk, mangfoldig og teknologisk avansert økonomi har en forholdsvis høy levestandard. De fleste land med et høyt bruttonasjonalprodukt (BNP) pr. innbygger regnes som industrinasjoner. Noen få land har imidlertid oppnådd et (vanligvis forbigående) høyt BNP pr. innbygger gjennom utnyttelse av naturressurser, men uten å utvikle den mangfoldige industrielle og service-baserte økonomien nødvendig for å bli betegnet som «industrinasjon» eller «utviklet».

Industrinasjonene kalles gjerne «den første verden», da i motsetning til «den tredje verden» («den andre verden» ble brukt for å beskrive kommunistland under den kalde krigen). Betegnelsen «den vestlige verden» har en lignende mening, men dens konnotasjoner begrenser dens anvendelse, særlig i Asia.

Forskjellige observatører og teoretikere ser forskjellige grunner for hvorfor noen land, og ikke andre, oppnår en høyere økonomisk utvikling. Mange hevder at økonomisk utvikling krever en kombinasjon av representativ regjering (eller demokrati), en markedsøkonomisk økonomisk modell, og fravær av korrupsjon. Andre hevder at rike land ble rike ved å utnytte fattige land gjennom imperialisme og kolonisering, og idag gjennom globalisering.

Industriland


Organisasjoner som Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet og CIA mener at gruppen av industriland inkluderer:

Følgende EU-land:

Følgende europeiske ikke-EU-land:

Følgende ikke-europeiske land:

De største industrilandene etablerte på 1970-tallet det som er blitt kjent som G8.

Se også


Eksterne lenker

Kategorier: Internasjonal økonomi | Politikk


Dato: 16.01.2021 05:05:01 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.