Indus - nowiki.org

IndusIndus
درياۓ سِندھ
Land Pakistan
 India (5%)
 Kina (2%)
ByerLeh, Sukkur, Hyderabad
Lengde3200 km 
Nedbørfelt1165000 km² 
Middelvannføring6600 /s 
StartSênggê Zangbo på Tibetplatået
MunningArabiahavet
  – Koord.   

Indus med sideelver

Indus er en stor elv i Asia. Store deler av den renner i dag gjennom Pakistan, men deler av elveløpet går også gjennom Kina og India. Elven har sitt utspring i Himalaya-fjellene i Tibet, og renner om lag 300 km under navnet Shiquan He. Den fortsetter derfra mot nordvest gjennom Jammu og Kashmir og det som blir kalt Indusdalen. Deretter dreier den sørover gjennom Pakistan før den renner ut i Arabiahavet ikke så langt fra Karachi. Indus er omkring 3 200 km lang og dermed Pakistans lengste. Elvens nedslagsfelt er 1 165 000 km², og med en anslått årlig vannføring på rundt 207 km³ er Indus den 21. største elven på jorda og den tredje største på det indiske subkontinentet.

Innhold

Navn og etymologi


Ordet Sindhu (सिन्धु) betyr elv, bekk eller hav på sanskrit, sannsynligvis fra rotordet Sidh som betyr «å holde seg borte». Sindhu er fortsatt en lokal betegnelse for Induselven.

I Rigveda er «Sindhu» navnet på elven Indus. Sindhu er oppført 176 ganger i Rigveda , 95 ganger i flertall, ofte brukt i generisk betydning. I de senere salmene er betydningen av ordet smalere og refererer til elven Indus i særdeleshet. Dette resulterte i at navnet på denne elven ble grammatisk maskulint, alle de andre elvene er hunkjønn. Dette er ikke bare en grammatisk betegnelse, de andre elvene ble forestilt som gudinner og sammenlignet med kyr og hopper som ga melk og smør.

Sindhu ble iranisert til Hindušgammelpersisk, som igjen ble til Indosgresk og Induslatin. Navnet Indós brukes av Arrianos i boken Indica for den mektige elven som Aleksander krysset, basert på Nearkhos' samtidige beskrivelser.

Antikkens grekerne refererte til inderne (dagens India forbi Indus) som Ἰνδοί (Indói), bokstavelig «folket fra Indus».[1]

Elven er også kjent som Sindhu (सिन्धु) på hindi, sindhi, panjabi og sanskrit, Sindhurdu, Abasin («elvers far») på pasjto, Sengge Chu («løveelv») på tibetansk og Yìndùkinesisk.

Referanser


  1. ^ Kuiper, K., red. (Juli 2010): Culture of India , Rosen Publishing Group, ISBN 978-1-61530-203-1, s. 86.

Litteratur


Eksterne lenker

Kategorier: Elver i Pakistan | Elver i India | Elver i Kina | Elver i Tibet | Indus' vassdragsområde


Dato: 16.01.2021 01:17:05 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.