Iași - nowiki.org

IașiIași

Land Romania
FylkeIași
StatusProvinshovedstad
TidssoneUTC+2:00, UTC+03:00
Areal93,9 km²
Befolkning320 888 (2002)
Bef.tetthet3 417,34 innb./km²
Høyde over havet75±1 meter
NettsideNettside
Politikk
OrdførerGheorghe Nichita (2011)
Beliggenhet

Iași

Iași (uttales på rumensk: /jaʃʲ/, historisk omtalt som Jassy) er fylkeshovedstad i fylket med samme navn, i det nordøstlige Romania, i regionen Moldova.

Byen er Romanias nest største by og blir ansett som landets kulturelle hovedstad. Den ligger i det historiske området Moldova, og mellom 1564 og 1859 var byen hovedstad i fyrstedømmet Moldova, og fra 1859 til 1862 var den i realiteten Romanias hovedstad sammen med București. Under første verdenskrig var den midlertidig hovedstad i årene 1916-1918.

Under andre verdenskrig ble byen vidne til en tragisk pogrom i juni 1941 hvor minst 13.000 jøder ble myrdet iløpet av bare et par dager. I mai 1944 var byen åstedet for harde kamper mellom kombinerte rumenske og tyske styrker mot den framrykkende Den røde armé under den såkalte Operasjon Jassy-Kischiew, eller Slaget om Romania. Eliteavdelingen Panzergrenadier Division Großdeutschland vant en defensiv seier i slaget ved Târgul Frumos, ikke langt fra Iași og Den røde armé klarte ikke å ta Iași før i juli 1944. Utviklingen og strategiene under dette slaget har i ettertid, og særlig under den kalde krigen blitt studert nøye.

Byen huser blant annet det rumenske nasjonalteater, nasjonalopera og filharmonisk orkester, såvel som flere universiteter, inkludert Grigore T. Popa medisinsk-farmasøytiske universitet.

Eksterne lenker

Kategorier: Byer i Moldova (Romania) | Moldova | Tidligere hovedsteder
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Iași (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 26.08.2020 09:16:37 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.