HolismeHolisme (fra gresk ὅλος holos, hel , fullstendig) er en filosofisk eller vitenskapsteoretisk retning der hovedessensen kan oppsummeres slik: «Helheten er mer enn summen av dens deler.».[1] Tanken er at egenskapene til et gitt system (biologisk, kjemisk, sosialt, økonomisk, mentalt, lingvistisk, osv) ikke kan forklares eller bestemmes ut fra de enkelte komponentene alene. I stedet er det systemet som helhet som er av avgjørende betydning for hvordan de enkelte delene oppfører seg.

Reduksjonisme er ofte sett på som det motsatte av holisme. Reduksjonisme i vitenskapsteori innebærer at et komplekst system kan forklares ved reduksjon til dets elementære bestanddeler.

På den annen side kan holisme og reduksjonisme bli sett på som komplementære synspunkter på den måten at begge trenges for å gi en grundig beskrivelse av et gitt system.

Den holistiske tradisjon


Holisme ble først fremmet av Parmenides på 500-tallet f.Kr[2] innenfor aksetidens idéutvikling.

I nyere tid har begrepet «et holistisk menneskesyn» oppstått i forbindelse med sunnhet.[3] Men holisme opptrer i mange sammenhenger, kanskje særlig innenfor økologi og i form av økosofi som hos den norske tenkeren Arne Næss. Holisme kan også betegne et livssyn.

Referanser


  1. ^ Denne definisjonen ble gitt av Aristoteles i hans verk Metafysikken.
  2. ^ (tysk) ureda.de om Parmenides Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine.
  3. ^ (en) Strandberg, Eva Lena (8. mars 2007). «The perceived meaning of a (w)holistic view among general practitioners and district nurses in Swedish primary care: a qualitative study» . BMC Family Practice Vol. 8 (engelsk). BioMed Central. Besøkt 25. juni 2010. 

Se også

Kategorier: Greske ord og uttrykk | Ontologi | Epistemologi | Språkfilosofi


Dato: 23.01.2021 11:38:56 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.