Hertugdømmet MilanoHertugdømmet Milano
Ducato di Milano
Tidligere land/nasjon


Flagg

Grunnlagt11. mai 1395
Oppløst17. oktober 1797
HovedstadMilano
StyreformHertugdømme innen Det tysk-romerske rike
Offisielle språkVestlomardisk
StatskirkeDen katolske kirke
Eksisterte1395–1797
ValutaMilanesiske scudo, lire, soldo, dinarer

Hertugdømmet Milano ble opprettet i 1395 Gian Galeazzo Visconti kjøpte et diplom fra den tysk-romerske keiser Wenzel som utnevnte Gian Galeazzo til hertug av Milano og greve av Pavia. Hertugdømmet besto da av 26 byer og strakte seg fra Monferrato-åsene til Venezialagunen.[trenger referanse]

Da den siste hertugen fra Huset Visconti, Filippo Maria Visconti døde i 1447, ble den kortvarige Republikken Ambrosia, men hertugdømmet ble gjenopprettet allerede i 1450 under Huset Sforza ved at Francesco I Sforza giftet seg med Filippo Maria Viscontis uekte datter, inntok Milano og utropte seg selv til hertug, til tross for at hertugen av Orléans hadde arverett til hertugdømmet.

De italienske kriger


Utdypende artikkel: De italienske kriger

Hertugen av Orléans hadde siden 1498 gjort krav på hertugdømmet, og etter at hertugen av Orléans, fra Huset Valois dette året ble konge av Frankrike under navnet Ludvig XII og han opprettholdt sin fars krav på hertugdømmet Milano. Han hadde i 1499 invadert hertugdømmet, avsatte Ludovico Sforza og hadde kontroll over dette fram til 1512 da de ble drevet ut av sveitsiske leiesoldater som satte Lodovicos sønn Maximilian Sforza på tronen. Men allerede i 1515 invaderte franskmennene igjen, denne gangen under kong Frans I og sikret seg kontroll etter slaget ved Marignano i september dette året.

I 1521 ble franskmennene drevet ut av østerrikerne, og disse satte Maximians yngre bror Francesco II Sforza på tronen. Som følge av franskmennenes nederlag ved slaget ved Pavia i 1525 dominerte styrkene til Karl V av Det tysk-romerske rike hele Italia, og for å utbalansere denne dominansen, søkte Francesco II Sforza allianse med Venezia, Firenze og Pavestaten sammen med franskmennene. Dette første til at Francesco II Sforza ble drevet ut av byen Milano, men klarte å holde kontroll over store deler av hertugdømmet, og kunne vende tilbake til Milano ved fredsslutningen i 1529.

Francesco II Sforza døde i 1535 uten arvinger fra Huset Sforza til hertugdømmet, og arvespørsmålet ble igjen komplisert. Både den tysk-romerske keiseren og den franske kongen gjorde krav på hertugdømmet. I 1545 ble Hertugdømmet Parma opprettet ved at den delen av Hertugdømmet Milano som lå sør for Po, sentrert rundt byen Parma, ble gitt i len til pave Paul IIIs illegitime sønn, Pier Luigi Farnese. Den tysk-romerske keiseren holdt kontrollen over resten av hertugdømmet, og ga det til sin sønn Filip og kom dermed under Spania, noe som ble formalisert ved freden i Cateau-Cambrésis i 1559 som avsluttet de italienske kriger.

Hertugdømmet forble under spansk styre fram til avslutningen av den spanske arvefølgekrigen og fredsavslutningen i Baden i 1714, og hertugdømmet var underlagt Østerrike fram til Napoleonskrigene.

Opphør


Da Napoléon Bonaparte erobret området i 1797 gikk området inn i Den cisalpinske republikk. Hertugdømmet ble ikke gjenopprettet som følge av Wienerkongressen i 1815, men gikk inn i det nyopprettede Kongedømmet Lombardia-Venetia fram til det som en følge av Italias samling gikk inn i Kongedømmet Italia i 1866.

Litteratur


historiske monografier:
Kategorier: Historiske stater på Den appenniniske halvøy | Tysk-romerske rike | Milanos historie | Stater og territorier etablert i 1395 | Stater og territorier opphørt i 1797


Dato: 18.01.2021 12:51:59 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.