Hans KüngHans Küng
Født19. mars 1928[1][2][3][4] (92 år)
Sursee[5]
Utdannet ved Gregoriana, Universitetet i Paris, Sorbonne
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Teolog, skribent, filosof, geistlig, universitetslærer, katolsk prest[6]
Nasjonalitet Sveits
Medlem av Det europeiske akademi for vitenskap og kunst
Utmerkelser
14 oppføringer
Baden-Württembergs fortjenstorden, stort fortjenstkors med stjerne av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Steiger Award, Das unerschrockene Wort, Oskar Pfister Award (1986), Otto Hahns fredsmedalje (2008)[7], Abraham Geiger-prisen (2009), Theodor Heuss award (1998)[8], æresdoktor ved Universitetet i Toronto, æresdoktor ved universitetet i Cambridge, æresdoktor ved University of Glasgow, Ernst-Robert-Curtius-Preis (2001), æresdoktor ved Loyola University Chicago, Ludwig-Thoma-Medaille
Signatur

Hans Küng (født 19. mars 1928 i Sursee i Sveits) er en sveitsisk teolog og forfatter. Siden 1995 har han vært president for Stiftung Weltethos. Han var tidligere en romersk-katolsk teolog, men Den hellige stol fratok ham retten til å undervise i katolsk teologi på Kirkens vegne.

Innhold

Biografi


Küng studerte teologi og filosofi ved det pavelige universitetet «Gregoriana». Han ble presteviet i 1954. Han fortsatte sitt studium i flere europeiske byer, bl.a. Paris, hvor han tok doktorgraden ved Sorbonne med et arbeide om Justification. La doctrine de Karl Barth et une réflexion catholique.

I 1960 ble Küng professor i teologi ved Eberhard-Karls-Universität i Tübingen. Her var han en kollega og venn av Joseph Ratzinger. I likhet med Ratzinger ble han utnevnt til peritus, ledende teologisk rådgiver, ved det annet Vatikankonsil frem til 1965.

Som sterk kritiker av pavelig autoritet, som han hevder er innstiftet av menneskene (og derfor reversibel) heller enn av Gud, ble Küng den første store katolske teolog som avviste doktrinen om pavelig ufeilbarlighet i det tyvende århundre. Dette førte til at den katolske kirken fratok ham retten til å undervise prestestudenter i katolsk teologi i 1979, men han fortsatte å virke som professor i økumenisk teologi i Tübingen frem til sin emeritering i 1996. Han ble heller ikke ekskommunisert, og er fremdeles en romersk-katolsk prest.

På begynnelsen 1990-tallet tok han initiativet til prosjektet Weltethos (global etikk), som er et forsøk på å beskrive hva verdensreligionene har felles (heller enn hva som skiller dem), og tegne opp noen minimumsregler for oppførsel alle kan akseptere.

Hans Küng skrev et skarpt angrep på pave Johannes Paul II da han lå på dødsleiet i mars 2005, og aviser i en rekke land offentliggjorde det umiddelbart etter pavens død i april. Han hevdet senere også at kardinal Joseph Ratzinger ville manipulere konklavet til å velge en pave som ville komme til å helligkåre Johannes Paul II og fortsette hans konservative kurs. Küng mener at den katolske kirken trenger en pave «som er prest, ikke mediepave», og som fokuserer på det han kaller kirkens indre problemer. [1][død lenke]. Küng var overbevist om at Ratzinger ikke ville bli valgt til pave, og uttrykte sin skuffelse da dette skjedde.

I september 2005 ble han imidlertid overraskende mottatt av pave Benedikt XVI i Castelgandolfo i Roma til en to timers samtale. Det var Küng som hadde bedt om å få møte paven. Hans tidligere ønske om å møte Johannes Paul II, som han hadde kalt en «åndelig diktator», var blitt avslått. Møtet ble tolket som et tegn på forsoning og han uttalte seg etter dette svært positivt om pave Benedikt.

Samme år mottok han også Niwano-prisen for sitt bidrag til interreligiøs dialog og samarbeid, samt for sitt fredsarbeid.[9]

Bibliografi (utvalg)


Referanser


  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Hans Kung, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Hans-Kung , besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014
  3. ^ AlKindi, General Diamond Catalogue ID 13913
  4. ^ Sveitsisk historisk leksikon, HDS ID 009903
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014
  6. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jn19990004781 , besøkt 15. mai 2020
  7. ^ dgvn.berlin , besøkt 28. april 2019
  8. ^ www.theodor-heuss-stiftung.de , besøkt 16. juni 2018
  9. ^ Dr. Hans Kung to Receive 22nd Niwano Peace Prize - PR Newswire. Lest 16. oktober 2013

Litteratur


Eksterne lenker


Kategorier: Fødsler i 1928 | Sveitsiske teologer | Sveitsiske katolske prester | Personer fra kanton Luzern | Mottakere av Niwano-prisen | Deltakere som rådgivere på Andre Vatikankonsil | Sveitsiske filosofer


Dato: 16.01.2021 03:34:12 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.