Hans Jacob ScheelHans Jacob Scheel
Født23. august 1714
København
Død21. januar 1774 (59 år)
Fredrikstad
Far Hans Heinrich von Scheel
Barn Frederik Otto Scheel, Hans Jacob von Scheel (1751–1823)
Beskjeftigelse Militær leder
Nasjonalitet Norge, Danmark
Signatur

Hans Jacob Scheel (født 23. august 1714 i København, død 21. januar 1774 i Fredrikstad) var en dansk-norsk ingeniøroffiser, generalmajor, kammerherre og kommandant ved Fredrikstad festning fra 1766 til 1774.

Han var sønn av generalløytnant Hans Heinrich von Scheel (1668-1738) og Benedicte Dorothea Giords, datter av justisråd Giord eller Gjord Andersen i Christiania, som eide Nordmarka (godset) 1700–20, og Elisabeth Samuelsdatter Thrane (egentlig Trane).

Hans Jacob Scheel kom til Norge i 1737 og ble året etter kaptein og kompanisjef ved 2. gevorbene regiment. I 1745 giftet han seg med Catharine Christine von Brüggemann (1725–1800), datter av den danske offiser Godske Hans v. B. til Ulriksholm og Østergaard på Fyn og 2. hustru Dorothea (Dorte) Hedevig Krag.

Året etter ble han forfremmet til major, og i 1747 kjøpte han Frogner Hovedgård av sin svoger Ulrik Frederik de Cicignon. Her rev han den eldre bebyggelsen og oppførte et nytt gårdsanlegg med fire fløyer rundt en gårdsplass. Den laftede hovedbygningen med ytre kledning av utmurt og pusset bindingsverk sto ferdig til innflytting i 1750. Scheel har antagelig forbygget seg på Frogner, og det kan ha vært grunnen til at han solgte gården med ufullførte bygninger allerede i 1760 til Christiania-kjøpmannen Friderich Clauson.

I 1752 ble han oberstløytnant og sjef for de norske fortifikasjonene. Etter salget av Frogner i 1760 ble han boende i Christiania. Til tross for sine økonomiske problemer gjorde Scheel en god militær karriere. Som festningsoffiser er han særlig kjent for sine nøyaktige kart og planer for festningene og deres bebyggelse. I 1765 ble han forfremmet til generalmajor, og året etter fikk han sin retrettstilling som kommandant i Fredrikstad. Her døde han i 1774 og etterlot seg en gjeld på 13 675 riksdaler.

Kilder


Litteratur

Kategorier: Fødsler i 1714 | Dødsfall i 1774 | Norske generaler | Danske generaler | Norske godseiere | Personer fra København


Dato: 19.01.2021 09:33:16 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.