Hanns-Martin SchleyerHanns-Martin Schleyer
Født1. mai 1915[1][2][3][4]
Offenburg
Død18. oktober 1977[2] (62 år)
Mulhouse
Gravlagt Ostfilder cemetery
Ektefelle Waltrude Schleyer (19391977)
Utdannet ved Universität Innsbruck, Universitetet i Heidelberg
Beskjeftigelse Gründer, samfunnsøkonom, politiker, rettsviter, offiser
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, Christlich Demokratische Union
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Schutzstaffel, Den nasjonalsosialistiske tyske studentorganisasjonen, Hitlerjugend

Hanns-Martin Schleyer (født 1. mai 1915 i Offenburg i Tyskland, drept 18. oktober 1977 nær Mulhouse i Alsace i Frankrike) var en tysk jurist, industrileder, terroroffer og tidligere SS-offiser. Han var president for den tyske arbeidsgiverforeningen BDA (1973–1977) og president for den tyske industriforeningen BDI (1977). Den venstreekstreme terrororganisasjonen RAFs drap på Schleyer i 1977 var en av de viktigste begivenhetene i den «den tyske høsten», den største krisen i Vest-Tyskland i etterkrigstiden.

Innhold

Bakgrunn, utdannelse og tidlig karrière


Schleyer ble født i Offenburg i en nasjonalkonservativ dommerfamilie[trenger referanse]. Han studerte fra 1933 jus i Heidelberg. I 1939 ble han dr. jur. ved Universität Innsbruck i Østerrike.

Han begynte sin karrière som studentpolitiker innenfor den nasjonalsosialistiske studentbevegelsen og ble formann for studentvelferdsorganisasjonen i Heidelberg.[trenger referanse] Senere ble han etter ønske fra riksstudentfører Gustav Scheel leder for studentvelferdsorganisasjonen i Innsbruck. I 1937 meldte han seg inn i NSDAP.

Han avtjente militærtjeneste ved vestfronten fra 1940 til 1941, da han ble dimittert som tjenesteudyktig, og arbeidet deretter som formann for studentvelferdsorganisasjonen i Praha/Prag. Etter 1943 arbeidet han som saksbehandler og senere personlig sekretær for lederen for det bøhmiske industriforbundet. I mai 1945 forlot han Bøhmen og flyktet til sine foreldre i Konstanz. Der ble han tatt som krigsfange 18. juli samme år. Etter krigen ble han holdt internert i tre år på grunn av sin offiserstjeneste i SS før han ble repatriert.[trenger referanse]

Industrileder


I 1949 begynte han som sekretær ved industri- og handelskammeret i Baden-Baden. 1951 ble han ansatt som saksbehandler i Daimler-Benz-konsernet, hvor han i 1953 ble utnevnt til leder for hovedsekretariatet og assistent for styreformann Fritz Könnecke. Som Könneckes protesjé steg han hurtig i gradene, og ble 1956 leder for personalavdelingen og 1959 varamann i konsernstyret.[trenger referanse] Han ble utnevnt til styremedlem i Daimler-Benz i 1963, og fikk ansvaret for personalsaker og sosialvesen. Fra 1968 var han dessuten betrodd bedriftsplanlegning, men gav fra seg dette vervet etter at Joachim Zahn hadde blitt valgt til styreformann, et verv Schleyer hadde ønsket seg.[trenger referanse]

Etter dette konsentrerte Schleyer seg i økende grad om sitt arbeide for arbeidsgiverforeningen. Fra 1962 til 1968 var han formann for metallindustriens forening i Baden-Württemberg. 6. desember 1973 ble han valgt til president for den tyske arbeidsgiverforeningen (BDA), og 1. januar 1977 ble han i tillegg president for den tyske industriforeningen (BDI).

Allerede på 1960-tallet ble Schleyer hatobjekt for venstreradikale, ikke minst på grunn av sin aggressive fremtoning, særlig på fjernsyn, og harde holdning i arbeidskampene, samt hans bakgrunn som entusiastisk nasjonalsosialist.[trenger referanse] I forbindelse med sitt valg til industripresident ble han spurt av en journalist om sin bakgrunn som SS-offiser, og erklærte at han var stolt av denne bakgrunnen.[trenger referanse] New York Times beskrev ham som en karikatur på en heslig kapitalist.[trenger referanse] Ifølge Bernt Engelmanns bok Großes Bundesverdienstkreuz var han aktiv i et hemmelig høyrekonservativt nettverk på 1970-tallet som arbeidet for å få Helmut Kohl til makten.[trenger referanse]

Han ble medlem av CDU i 1970, og ble samme år utnevnt til æressenator ved Universität Innsbruck i Østerrike, hvor han hadde tatt sin juridiske doktorgrad.

Bortføring og drap


5. september 1977 ble Schleyer bortført av terrorister fra Rote Armee Fraktion (RAF), en venstreekstrem terrororganisasjon. To politimenn, en sikkerhetsvakt og Schleyers privatsjåfør ble drept under bortføringen. Etter å ha vært holdt som gissel i flere uker ble han myrdet den 18. oktober samme år, etter at myndighetene hadde nektet å innfri terroristenes krav om frigivelse av flere fengslede RAF-medlemmer. Liket ble funnet i grensebyen Mulhouse (tysk: Mülhausen) i Frankrike den 19. oktober. Likvideringen skjedde etter at det kaprede Lufthansa-flyet «Landshut» dagen før var blitt stormet og befridd av tyske soldater i Somalia, og alle terroristene, unntagen Souhaila Andrawes, blitt drept. Samtidig begikk Andreas Baader, Gudrun Ensslin og Jan-Carl Raspe selvmord i Stammheim-fengselet.

Etter Schleyers død


Schleyer ble bisatt i en stor statsakt med voldsom medieoppmerksomhet på kirkegården Stuttgart-Sillenbuch den 25. oktober 1977, hvor alle fremtredende tyske politikere deltok. Kansler Helmut Schmidts kondolanse til Schleyers enke ble oppfattet som en unnskyldning, siden Schleyers familie ikke hadde vært innforstått med myndighetenes kompromissløse holdning overfor terroristene.[trenger referanse] Familien hadde sagt seg villig til å betale 15 millioner mark i løsepenger, men ble forhindret i dette av myndighetene. Schleyers sønn hadde reist sak ved forfatningsdomstolen for å få løslatt de fengslede terroristene for å redde sin fars liv, men saken ble avvist kort før utløpet av RAFs ultimatum.

Den tyske arbeidsgiverforeningen og industriforeningen grunnla etter Schleyers død stiftelsen Hanns-Martin-Schleyer-Stiftung til Schleyers minne. Stiftelsen støtter hovedsakelig unge forskere innen retts-, økonomi- og kulturvitenskaper. Mange gater i Tyskland er blitt oppkalt etter ham. Det samme er den berømte Hanns-Martin-Schleyer-Halle, Stuttgarts største arrangementshall. Schleyers enke og barn har i tysk offentlighet gitt ofrene for RAFs terror et ansikt.

Familie


Schleyer ble i 1939 gift med Waltrude Ketterer, datter av legen og byråden i München, SA-Obergruppenführer Emil Ketterer. De hadde fire sønner.

Han var en slektning av kunstspråket volapüks oppfinner, presten Johann Martin Schleyer.

Schleyer var katolikk.

Referanser


  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr , besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Hanns Martin Schleyer, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id schleyer-hanns-martin , besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Munzinger-Archiv, oppført som Hanns Martin Schleyer, Munzinger IBA 00000011870 , besøkt 9. oktober 2017

Litteratur


Filmer


Eksterne lenkerForgjenger:
 Otto Andreas Friedrich 
President for den tyske arbeidsgiverforeningen (BDA)
Etterfølger:
 Otto Esser 
Forgjenger:
 Hans Günter Sohl 
President for den tyske industriforeningen (BDI)
Etterfølger:
 Nikolaus Fasolt Kategorier: Fødsler i 1915 | Dødsfall i 1977 | Personer fra Offenburg | Tyske jurister | Terrorofre | Medlemmer av NSDAP (innmeldt i perioden 1933–1945) | Offiserer i SS | Tyskere fra andre verdenskrig | Krigsfanger under andre verdenskrig | Røde Armé Fraksjon | Personer drept med skytevåpen | Personer tilknyttet det tredje rike


Dato: 15.01.2021 09:33:40 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.