HDIDette er en artikkel om selve indeksen. Se Liste over land etter HDI for rangeringen av land etter HDI.

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (Indeks for menneskelig utvikling).

HDI brukes på en mer nøyaktig måte enn bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i ulike land. Mens BNP måler landets produksjon av varer og tjenester, gir HDI et noe mer riktig bilde av velstand, da HDI i tillegg til BNP per innbygger måles ut fra sosiale faktorer, bl.a. forventet levealder og utdanningsnivå. Landene som måles deles opp i tre kategorier; høyt, middels og lavt utviklede land.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998) sammen med Amartya Sen, og blir fra 1990 brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

I rapporten fra 2020 var Norge, Irland og Sveits øverst på listen, mens Niger, Den sentralafrikanske republikk og Tsjad var nederst.[1]

Innhold

Ny utregningsmåte


Fra 2010 kom FN med en ny måte å utregne HDI, hvor en tar for seg eventuelle skjevfordeling av velstand innen landene:[2]

Se også


Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Utviklingshjelp | Økonometri | Samfunnsøkonomi | FN


Dato: 16.01.2021 10:52:15 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.