GulehavetGulehavet
Huang Hai
TypeRandhav
Areal380 000 km² [1]
Lengde960 km [1]
Bredde700 km [1]
Dybde152 m (maks)[1]
44 m (snitt)[1][1]
Salinitet30–33  [1]
TilløpDen gule flod, Hai He, Yalu, Taedong, Han
UtløpØst-Kina-havet
ArmerKoreabukta, Bohaihavet
ØyerAnmado, Baengnyeong, Daebu, Deokjeokdo, Gageodo, Ganghwa, Hauido, Heuksando, Hongdo, Jeju-do, Jindo, Muuido, Sido, Silmido, Sindo, Wando, Yeongjong og Yeonpyeong
Del avStillehavet
Beliggenhet

Gulehavet, eller Huang Hai,[2] (kinesisk: 黄海, pinyin: Huang Hai, i Sør-Korea og Nord-Korea: «Vesthavet», hangul: 황해 eller 서해, Hwanghae) er den nordlige delen av Østkinahavet, som igjen er et randhav i Stillehavet. Grensa mot Østkinahavet trekkes ved 33°17'N. Navnet kommer av at løsspartikler fra «Den gule elv» og Hai He gir havet en gulaktig farve. De to elvene flyter inn i Gulehavet helt innerst, i den delen som kalles Bohai (tidligere Pechili-bukten eller Chihli-bukten).

Koreabukten mellom den kinesiske Liaoning-provinsen og det nordvestre Nord-Korea er også del av Gulehavet. Skillet mellom Bohai og Koreabukten er Liaodonghalvøya

Gulehavet har en dybde på maksimalt 105 meter og regnes som et flatt hav, noe på linje med størstedelen av Nordsjøen på motsatt side av dem eurasiske landsmasse. Havets mudderflater er betydelige tilholdssteder for migrerende vadefugler.

Alle større øyer i Gulehavet er sørkoreanske: Anmado, Baengnyeong, Daebu, Deokjeokdo, Gageodo, Ganghwa, Hauido, Heuksando, Hongdo, Jeju-do, Jindo, Muuido, Sido, Silmido, Sindo, Wando, Yeongjong og Yeonpyeong.

Referanser


  1. ^ a b c d e f Yellow Sea Encyclopædia Britannica
  2. ^ «Utanlandske stadnamn: A–Å» . Språkrådet (norsk). Besøkt 31. desember 2018. 

Eksterne lenker

Kategorier: Koreas geografi | Kinas geografi | Stillehavet


Dato: 16.01.2021 03:22:48 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.