GuangdongGuangdong
广东


Kart over Kina. Guangdong er merket i rødt.

Land Folkerepublikken Kina
StatusProvins
HovedstadGuangzhou
TidssoneUTC+8
Areal197 100 km²
Befolkning104 320 459 (2010[1])
Bef.tetthet529,28 innb./km²
Etniske grupperHankinesere (99 %)
Zhuang (0,7 %)
Yao (0,2 %)
Språkstandard kantonesisk, She, kantonesisk, minnan, hakka
NettsideNettside
Posisjonskart

Guangdong

Guangdong (tradisjonell kinesisk: 廣東, forenklet kinesisk: 广东; pinyin: Guǎngdōng; EFEO: Kouangtong; Kinesisk postalromanisering: Kwangtung) er en provins i Folkerepublikken Kina. Den er også kjent utenlands som provinsen Kanton.

Den kinesiske enkelttegnsforkortelsen er 粤 for Yue.

Provinshovedstaden er Guangzhou.

Guangdong gikk forbi Henan og Sichuan, og ble Kinas mest folkerike provins i 2005; da hadde den registrert 79 millioner fast bosatte innbyggere og 31 millioner migranter som hadde oppholdt seg lovlig i provinsen i minst seks måneder.

Innhold

Historie


Guangdong lå langt unna den antikke kinesiske sivilisasjons vugge på den nordkinesiske slette. Området var befolket av folkeslag som kineserne kalte de hundre yue; de kan ha vært kradai, og beslektet med zhuangfolket i dagens Guangxi.

Størstedelen av det som nå er provinsen Guangdong, som først hadde tilhørt det ikkekinesiske riket Nanyue, kom under kinesisk dominans allerede på 200-tallet f.Kr., under Qin-dynastiet.

Fra 1500-tallet og fremover har Guangdong hatt mer kontakt med vesterlandske handelsfolk enn resten av Kina. Opiumkrigen ble i stor grad utkjempet i Guangdong mellom Kina og Storbritannia på grunn av opiumhandelen i provinsen. I 1850-årene var Guangdong et ev utgangspunktene for Taipingopprøret.

Etter keiserrikets fall i 1911 og den republikanske statsmakts oppsmuldring ble provinsen Kuomintangs høyborg. De etablerte en sørkinesisk motregjering der. Mellom 1929 og 1936 regjerte krigsherren Ch'en Chi-t'ang, og tildels (i Guangzhou fra 1931) også Wang Ching-wei. Men fra 1936 klarte igjen Kuomintang å overta kontrollen.

Under annen verdenskrig ble Guangzhou og deler av provinsen okkupert av Japan. I 1945 erobret Kuomintang atter hele provinsen. Men etter 1949 seiret kommunistene, og provinsen ble styrt som del av Folkerepublikken Kina.

Administrative enheter


Guangdong er delt inn i 21 enheter på prefekturnivå (2 subprovinsielle byer og 19 byprefekturer).

Kart # Navn Hanzi Hanyu Pinyin Administrativt sete
Subprovinsielle byer
9 Guangzhou 广州市 Guǎngzhōu Shì Yuexiu
21 Shenzhen 深圳市 Shēnzhèn Shì Futian
Byprefekturer
1 Qingyuan 清远市 Qīngyuǎn Shì Qingcheng
2 Shaoguan 韶关市 Sháoguān Shì Zhenjiang
3 Heyuan 河源市 Héyuán Shì Yuancheng
4 Meizhou 梅州市 Méizhōu Shì Meijiang
5 Chaozhou 潮州市 Cháozhōu Shì Fengxi
6 Zhaoqing 肇庆市 Zhàoqìng Shì Duanzhou
7 Yunfu 云浮市 Yúnfú Shì Yuncheng
8 Foshan 佛山市 Fóshān Shì Chancheng
10 Dongguan 东莞市 Dōngguǎn Shì Dongguan
11 Huizhou 惠州市 Hùizhōu Shì Huicheng
12 Shanwei 汕尾市 Shànwěi Shì Chengqu
13 Jieyang 揭阳市 Jiēyáng Shì Rongcheng
14 Shantou 汕头市 Shàntóu Shì Jinping
15 Zhanjiang 湛江市 Zhànjiāng Shì Chikan
16 Maoming 茂名市 Màomíng Shì Maonan
17 Yangjiang 阳江市 Yángjiāng Shì Jiangcheng
18 Jiangmen 江门市 Jiāngmén Shì Pengjiang
19 Zhongshan 中山市 Zhōngshān Shì Zhongshan
20 Zhuhai 珠海市 Zhūhǎi Shì Xiangzhou

Disse 21 enhetene på prefekturnivå er inndelt i 121 enheter på fylkesnivå (55 distrikter, 23 byfylker, 41 fylker og 3 autonome fylker). Disse er igjen inndelt i 1585 enheter på kommunenivå (1145 storkommuner, 4 kommuner, 7 etniske kommuner og 429 subdistrikter).

Se også


Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Provinser i Kina | Provinser i Folkerepublikken Kina | Guangdong


Dato: 16.01.2021 03:20:09 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.