Gregor av NyssaGregor av Nyssa
Fødtca. 335[1]
Kayseri
Dødca. 395
Nevsehir
Far Basil the Elder
Mor Emmelia of Caesarea
Søsken Macrina den yngre, Basilios den store, Peter of Sebaste
Beskjeftigelse Teolog, prest, skribent[2], geistlig
Anerkjent avDen ortodokse kirke, Den katolske kirke, Den anglikanske kirke
Festdag9. mars, (Den katolske kirke) 10. januar (Den ortodokse kirken), 14. oktober og 22. november (Den koptiske kirke), 19. juli (Den anglikanse kirken)
Se ogsåEkstern biografi
I kunstenMed bispehatt, bok og skrivefjær.

Gregor av Nyssa (gresk: Άγιος Γρηγόριος Νύσσης; latin: Gregorius Nyssenus; arabisk: غريغوريوس النيصي) (født ca 335/340; død etter 394) var en kristen biskop og helgen. Han ble født inn i en svært religiøs familie, der både hans farmor, Macrina den eldre, far, Basilios den eldre, mor, Emmelia, storesøster, Macrina den yngre, lillebror, Peter av Sebasteia og ikke minst storebroren Basilios den store regnes som helgener. I tillegg regnes søsteren hans, Theosebia, som salig av Den ortodokse kirke.

Innhold

Liv


Gregors far døde da han var ung, så han ble oppdratt av sin søster og storebror. De fikk gitt han en god utdanning i Athen, og han ble lærer i retorikk og giftet seg med Theosebeia. Etter overtalelse av Gregor av Nazianz og problemer med jobben som retorikklærer, ble Gregor ordinert av sin bror Basileios rundt 362. Når han ble munk er uklart, og det er også usikkert hva som skjedde med Theosebeia, om hun døde eller ble nonne.

I 371 ble Gregor, mot sin vilje, gjort til biskop i ett bispedømme som lå i området der Basileios da var erkebiskop. Gregor ble aldri noen suksess som biskop, delvis på grunn av manglende organisatoriske ferdigheter, og delvis på grunn av at bispedømmet han var arnested for arianismen, en teologisk retning Gregor var sterk motstander av. Han ble utsatt for en kampanje fra arianistene, som endte med at han i 376 ble avsatt som biskop.

Gregor ble nå en av de viktigste motstanderne av arianismen. Han deltok på konsilet i Antiokia i 379 og ble derfra sendt til Palestina og Arabia for å bekjempe kjetteri.

I 381konsilet i Konstantinopel, ble Gregor hyllet som «rettroenhetens søyle», og han hadde mye av æren for den trinitariske formelen som ble formulert der. Da han døde i 395 var han en høyt respektert mann.

Ettermæle


Gregor ble av et senere konsil kalt for «fedrenes far», et utsagn som i stor grad sier hvor stor respekt han nyter i kirken. I løpet av århundrene etter hans død, sank statusen han hadde, men han kom på nytt i fokus på 1900-tallet på grunn av teologer som blant andre Hans Urs von Balthasar.

Han er en av tre teologer som regnes som de kappadokiske fedre, sammen med sin bror Basilios den store og Gregor av Nazianz.

Noe av det han skrev er bevart, og av dette er det viktigste «Om sjelen og oppstandelsen», som er formet som en dialog med søsteren Macrina, og «Stor kateketisk bønn», «Moses' liv» og en preken om Salomos Høysang. Han er i dag regnet som en svært viktig teologisk forfatter, som ville forene tro og fornuft.

Referanser


  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118541919 , besøkt 15. oktober 2015
  2. ^ Mirabile: Digital Archives for Medieval Culture

Litteratur


Kategorier: Fødsler i 335 | Dødsfall i 395 | Kirkefedre | Helgener | Religiøse lærere og filosofer representert i bokserien Verdens hellige skrifter | Personer fra Kayseri


Dato: 23.01.2021 12:46:59 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.