Great SocietyGreat Society («Stort samfunn») var et omfattende velferdspolitisk reformprogram, initiert av president Lyndon B. Johnson.

Great Society besto av en rekke tiltak og lovendringer. De to hovedmålene for programmet var å redusere fattigdom og rasemessig diskriminering. Særlige tiltak ble satt inn i undervisning, helsevesen, by- problemer og offentlig transport. Great Society-programmet fulgte opp New Deal og John F. Kennedys New Frontier. Johnsons overtalelsesevner og dyktighet i å forhandle med Kongressen, kombinert med demokratenes valgskred i 1964 gjorde at programmet ble vedtatt.

Vietnamkrigen ble trappet opp på samme tid, og dette førte til at oppmerksomheten ble trukket bort fra Great Society, men Richard Nixon videreførte mange av de kostbare elementene, mens Ronald Reagan avsluttet mange av dem senere.

Programmet hadde også den effekten at det ble bygd opp en forskningstradisjon knyttet til evaluering av sosiale og pedagogiske reformtiltak.

Kritikk


Great Society har også vært gjenstand for en del kritikk, blant annet fra den amerikanske anarko-kapitalisten Murray N. Rothbard som hevdet at Great Society, New Freedom og New Deal og lignende sto for et skifte fra relativt laissez-faire og minimal stat til et samfunn hvor staten er den ubestridte konge.[1]

Referanser

Kategorier: USAs politikk | Politiske slagord


Dato: 17.01.2021 03:45:17 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.