GrapefruktGrapefrukt

Grapefrukt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Citrus × paradisi
Norsk(e) navn: Grapefrukt
Hører til: Sitrusfrukt,
Rutefamilien,
Sapindales
Habitat:
Utbredelse: Barbados

Grapefrukt er sitrusfamiliens største medlem. Det finnes flere varianter av grapefrukt og fargene varierer fra helt lys til rosa. De rosa variantene er som regel litt søtere enn de lyse. Uavhengig av farge har all grapefrukt en sødme med en svak bitter ettersmak.

Innhold

Opprinnelse


Den første dokumenterte oppdagelsen av grapefrukt fant sted på Barbados i 1750 av Griffith Hughes. I 1823 ble den brakt til Florida, til det som nå er kjent som Safety Harbor.

Frukten ble først populær på slutten av 1800-tallet, før det var ble den brukt som en dekorativ plante. USA ble raskt en stor produsent av frukten, med frukthager i Florida, Texas, Arizona og California. På spansk er frukten kjent som toronja eller pomelo.

Grapefrukten vokser i klaser på trær og har derfor fått navnet grape, som er det engelsk navnet for drue. Trærne er vanligvis på rundt 5-6 meter høye, selv om de på det meste kan bli 13-15 meter. Bladene er lange, tynne og mørkegrønne (opptil 15 cm).

Produksjon


USA er den ledende produsenten av grapefrukt i verden, etterfulgt av Kina og Sør-Afrika.

Topp Ti Grapefrukt Produsenter — 11 Juni 2008
Land Produksjon (Tonn)
USA 1580000
Kina 547000
Sør-Afrika 430000
Mexico 390000
Syria 290000
Israel 245000
Tyrkia 181923
India 178000
Argentina 176000
Cuba 175000
Totalt i verden 5061023

Grapefrukten i dagliglivet


Bruksområde

Grapefrukt er en god erstatning for sitron/lime – smaken blir litt mindre syrlig, litt søtere og med et hint av bitterhet. Særlig til salater gjør grapefrukten seg meget godt. Bare press noen dråper over, og du vil kjenne hvor fantastisk grapefrukten kan være som smaksforsterker.

Grapefrukt er også god som frokostfrukt. Fruktkjøttet fjernes fra skallet og skjæres løs fra membranene. De rene grapefruktfiletene legges tilbake i skallet for servering. Presset grapefrukt egner seg godt til saft eller juice. Fruktsaften fra den hvite grapefrukten er syrligere, og bør tilsettes litt sukker før den drikkes.

Oppbevaring

Grapefrukten har lang holdbarhetstid og oppbevares best ved 8-12 °C, men trenger ikke å oppbevares i kjøleskap.

Grapefrukten skal være fast og glatt i skallet og føles tung i hånden. Hvis skallet er svært tykt eller mykt tilsier det at grapefrukten er av dårlig kvalitet.

Næringsinnhold

Grapefrukten er meget kalorifattig. Den er rik på mineraler og inneholder i omtrent like mye C-vitamin som for eksempel en klementin.

Den rødlige fargen skyldes den kraftige antioksidanten Lykopen. Den bitre smaken kommer av at grapefrukten inneholder Kinin.

Eksterne lenker

Kategorier: Sitrusfrukt


Dato: 17.01.2021 03:25:53 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.