Grønne planterGrønne planter

Grønne planter
Vitenskapelig(e)
navn
:
Viridiplantae
Chlorobionta
Plantae
Norsk(e) navn: grønne planter
Hører til: planter,
eukaryoter,
liv
Antall arter: 300 000
Habitat: marint, limnisk og terrestrisk
Utbredelse: hele jorden
Delgrupper:
  • Chaetosphaeridium
  • Chlorokybus atmophyticus
  • Coleochaete
  • Entransia fimbriata
  • grønne alger
  • Klebsormidium
  • kransalger
  • landplanter
  • Mesostigma viride
  • Zygnematales

Grønne planter er en stor plantegruppe som omfatter både encellede og flercellede alger og landplanter. Felles for disse er grønnfargen, som kommer av at kloroplastene inneholder klorofylltypene a og b. Et ytterligere fellestrekk (homologi), som oppstod i stamarten til de grønne planter, er celleveggen.

Inndeling og evolusjon


Evolusjonære slektskapsanalyser har vist at de grønne plantenes stamtre består av to store grener. Den ene (grønne alger) er stort sett vannlevende, den andre (Streptophyta) omfatter landplanter og noen få ferskvannsalger (bl.a. kransalgene, som tidligere ble regnet til grønnalgene). Stamarten til de grønne plantene og de mest basale gruppene i de ulike grenene har vært og er encellede. Man antok tidligere at landplantene sto i slutten av en evolusjonær «utviklingsrekke» fra encellede alger via cellekolonier til mer og mer komplekse flercellede organismer. Dette har blitt avkreftet, i og med at flercellethet har oppstått mangfoldige ganger i ulike grener av de grønne plantenes stamtre.

I detalj ser slektskapsforholdene – gjengitt i hierarkisk skrivemåte – slik ut:

I noen tilfeller, der slektskapsforholdene ikke er helt klarlagt, ser man at tre grupper har samme innrykk.

Eksterne lenker

Kategorier: Planter


Dato: 16.01.2021 04:14:16 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.