GibraltarstredetGibraltarstredet

Gibraltarstredet

Gibraltarstredet eller Gibraltarsundet er det smale sundet mellom Spania og Gibraltar i nord og Marokko og Ceuta i sør, og som utgjør sjøveien mellom Atlanterhavet i vest og Middelhavet i øst. Fjellene som avgrenser Gibraltarsundet var kjent som Herkulessøylene i antikken. Det finnes noen små øyer der som både Spania og Marokko gjør krav på, som for eksempel Isla Perejil. Stredet er 300 til 900 meter dypt[1][2] og er rundt 15 km bredt på det smaleste.

Gibraltarsundet ligger svært strategisk til. Skip som går mellom Atlanterhavet og Middelhavet passerer gjennom dette stredet under Gibraltarfjellet. I tillegg er dette den enkleste veien mellom Europa og Afrika for landeveisfarende. Under andre verdenskrig hadde britiske styrker kontroll over Gibraltarstredet fra basen sin. Tyske ubåter som kom seg inn i Middelhavet ble i praksis fanget der, siden de ikke kunne gå ut stredet i overflateposisjon på grunn av britisk overvåkning og siden de ikke kunne dykke ut sundet siden dypvannsstrømmene var for sterke.

Spanske og marokkanske styresmakter har i de siste årene arbeidet med å finne ut om det er mulig å bygge en tunnel under stredet på lignende vis som Kanaltunnelen mellom England og Frankrike. En ny treårsplan for kartlegging av en mulig jernbanetunnel ble kunngjort i 2003.

I tillegg har en gruppe amerikanske og britiske ingeniører undersøkt muligheten for å bygge bro over stredet. En slik bro ville måtte være en kombinert fagverks-hengebro og ville være mye høyere (over 900 meter) og lengre (15 km) enn noen bro som finnes i dag.

Referanser


  1. ^ Robinson, Allan Richard og Paola Malanotte-Rizzoli (1994). Ocean Processes in Climate Dynamics: Global and Mediterranean Examples. Springer. s. 307. ISBN 0-7923-2624-5. 
  2. ^ «Workshop on Analysis of Variables and Numerical Simulation of the Water Masses Exchange Through The Strait of Gibraltar» . Universidad de Cádiz. april 1998. Arkivert fra originalen 3. oktober 2008. Besøkt 23. april 2015. 

Eksterne lenker

Kategorier: Marokkos geografi | Andalucías geografi | Gibraltar | Middelhavet | Sund i Europa | Sund i Afrika | Cádiz (provins)


Dato: 16.01.2021 08:03:44 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.