Giant's CausewayUNESCOs verdensarv
Giant's Causeway
Land Storbritannia
StedAntrim
Utnevnt i1986
Kriterium NATUR VII, VIII
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
Giant's Causeway (Nord-Irland)

Giant's Causeway er et område på Antrim-kysten i Nord-Irland med formasjoner bestående av noe nær 40 000 sorte polygone (de fleste sekskantede) basalt -søyler. Fenomenet er et resultat av et underjordisk vulkanutbrudd for 60 millioner år siden. Utbruddet strakk seg nordover til Skottland, hvor liknende formasjoner gjenfinnes på øya Staffa. Det finnes også slike formasjoner andre steder, men Giant's Causeway er kanskje det mest vakre og spektakulære. I turistsesongen går det busser fra et platå, der en kan parkere ned mot havnivået og studere fenomenet på nært hold.

Innhold

Irsk sagn som forklaring


Ifølge det irske sagnet som er knyttet til stedet, skyldes opphopningen av stein i denne formen, at en kjempe, Finn mac Cumaill (anglifisert til Finn MacCool), ville lage seg en bro over til Skottland for å gi sin kollega der en overgang slik at de kunne duellere. Skotten, Bennandonner, lot seg ikke be to ganger, og la i vei. Da ble Finn skremt over størrelsen på skotten, og stakk av til sin kone, Oonagh og ba henne om å gjemme ham. Hun la ham i en diger vogge kledd i babytøy. Bennandonner fikk se «babyen» som ble presentert som Finns barn, og dro hjem med tanker om at faren, Finn; nok ble for stor å binde an med, når han fikk slikt avkom. Han raserte broen mens han retirerte, slik at han ikke skulle få besøk.

Dette, ifølge sagnet, er grunnen til at søylene finnes både på kysten av Antrim, og ved Finnegans grotte (Finnegans Cave) ved skotskekysten som eneste restene av broen.

Vitenskapelig forklaring


For ca. 60 millioner år siden ble slettelandskapet som lå på et underlag av kalkstein brutt opp av et vulkansk utbrudd, og dekket av et basaltlag som størknet og ble i ro i ca. 2 millioner år, før neste utbrudd, som fylte et dalføre, der det størknet så langsomt at den sekskantede søylestrukturen ble dannet. Istidene, hvorav den siste forlot Irland for ca. 15 000 år siden, skapte så kysten omtrent slik vi kjenner den i dag.

Litteratur


Eksterne lenker

Kategorier: Verdensarven i Storbritannia | Antrim | Europeisk geologi | National Trusts eiendommer i Nord-Irland


Dato: 16.01.2021 02:50:23 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.