GenovaGenova

Land Italia
Region Liguria
Provins Storbyområdet Genova (2015–), Provinsen Genova (–2014)
StatusKommune
Innbyggernavngenovesi (in dialetto: zeneixi)
Tilstøtende kommunerArenzano, Bargagli, Bogliasco, Bosio (AL), Campomorone, Ceranesi, Davagna, Masone, Mele, Mignanego, Montoggio, Sant'Olcese, Sassello (SV), Serra Riccò, Sori, Tiglieto, Urbe (SV)
Postnummer16121–16167
Retningsnummer010
Areal243 km²
Befolkning580 097[1] (2018)
Bef.tetthet2 414,15 innb./km²
Høyde over havet20 meter
ISTAT-nummer010025

Genova

Genova (tysk Genua, genovesisk Zena (zay'nah), italiensk Genova, fransk Gênes) er en havneby i det nordlige Italia. Byen har en befolkning på ca. 700 000 og er hovedstaden i Liguria.

Ligurernes by var lojal mot Roma mens andre stilte seg på karthagernes side under den andre punerkrigen, men mistet sin betydning som havneby etter at Vada Sabatia ble bygget nær Savona.

I middelalderen var Genova en uavhengig og mektig republikk (en av de såkalte Repubbliche Marinare, de andre var Venezia, Pisa og Amalfi) primært orientert mot sjøen. Republikken Genova dekket det moderne Liguria og Piemonte. Den hadde flere kolonier i Midtøsten, Svartehavet, på Sicilia, Sardinia og i Nord-Afrika. Den kontrollerte også Korsika. Genova er verdens eldste republikk.

Berømte genovesiske familier som Doria hadde i praksis full kontroll over det tyrrhenske hav.

Republikken ble en del av Frankrike inntil 1815, da Wienerkongressen godkjente at den falt til Kongeriket Sardinia og ble en del av Piemonte.

Berømte genovesere er Christofer Columbus, admiral Andrea Doria, fiolinisten Nicolò Paganini og den italienske patrioten Giuseppe Mazzini. Arkitekten Renzo Piano (mannen bak Pompidousenteret) kommer fra Genova.

Landemerker i byen er Palazzo Ducale, Cattedrale di San Lorenzo, den gamle bryggen Porto Antico, og Via Garibaldi med sine praktfulle paleer.

I 2001 holdt G8-landene toppmøte i Genova. Genova er av EU erklært som kulturhovedstad i unionen i 2004 sammen med den franske byen Lille.

Innhold

Idrett


Fotball

Genova er hjembyen til to store italienske fotballag. Den tradisjonsrike klubben Genoa har vunnet Serie A hele ni ganger. Byens andre store fotballag, Sampdoria, har vunnet Serie A én gang.

Bilder


Referanser


  1. ^ «Popolazione Residente al 1° Gennaio 2018» . Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 

Eksterne lenker

Kategorier: Genova | Europeiske kulturhovedsteder


Dato: 15.01.2021 09:32:48 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.