GenèveGenève

Land Sveits
KantonGenève
TidssoneUTC+01:00
Postnummer1201
Retningsnummer22
Areal15,89 km²
Befolkning191 557 (2013[1])
Bef.tetthet12 055,19 innb./km²
Høyde over havet375 meter
NettsideNettside
Posisjonskart
Genève (Sveits)

Genève

Genève er en by i Sveits som ligger i den sørvestlige delen av landet, ved den vestre enden av Genfersjøen. Den er hovedstad i kantonen Genève og er, etter Zürich, den nest største byen i Sveits med 191 557 innbyggere (2013), (750 000 med forsteder). Byen ligger i den hovedsakelig franskspråklige delen av landet, Romandie.

Samfunnet (ville de Genève) har en befolkning per desember 2014 på 197 376 innbyggere, og kantonen, som i all vesentlighet er byen og dens forsteder i indre ring, har 482 543 innbyggere.[2] I 2011 hadde den kompakte agglomération franco-valdo-genevoise («Stor-Genève» eller Grand Genève) hadde 915 000 innbyggere i både Sveits og Frankrike (<30 minutters distanse). Innenfor det sveitsiske området, kalt for Métropole lémanique, er det en befolkning på 1,25 millioner. Dette området er i all vesentlighet spredt østover fra Genève mot området Riviera (Vevey, Montreux) og nordøst mot Yverdon-les-Bains i nabokantoen Vaud (<60 minutters distanse).

Byen er blant annet kjent for Genèvekonvensjonene og som Jean-Jacques Rousseaus fødeby, samt som hjemsted for Jean Calvin. Røde Kors ble grunnlagt i Genève, og organisasjonen har sitt hovedkvarter der. Folkeforbundet hadde også sitt hovedkvarter i Genève, og idag ligger mange FN-organer der, i tillegg til flere andre internasjonale organisasjoner.

Like utenfor Genève ligger dessuten den internasjonale forskningsinstitusjonen CERN, delvis i Frankrike og delvis i Sveits.

Referanser


  1. ^ Statistikk for Genève
  2. ^ «Canton of Geneva Statistics» Arkivert 2. april 2016 hos Wayback Machine., MS Excel-dokument; Population Population résidante totale par commune, depuis 1950

Eksterne lenker

Kategorier: Genève | Byer ved Rhône | Byer i Sveits


Dato: 16.01.2021 01:07:08 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.